nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.11.2018 Overdreef VRT omtrent de traceerbaarheid van rundvlees?

Door iemand binnen Belbeef die het niet langer begrepen heeft op het kwaliteitsmerk voor Belgisch rundvlees werden de resultaten van een interne audit gelekt. De openbare omroep beet er zich in vast, maar reed er zich ook in vast. De cijfers van het FAVV die eerst geciteerd werden, ondersteunden de these dat het met de traceerbaarheid van rundvlees grondig fout zit. Alleen … ze bleken fout en opmerkzame lezers van VILT.be hadden dat snel in de gaten. Nieuwsombudsman Tim Pauwels waakt over de kwaliteit van de VRT-verslaggeving. Zijn voornaamste kritiek op de eigen nieuwsdienst – los van de fout geciteerde cijfers die vrijdag gecorrigeerd werden nadat het FAVV zich roerde – luidt dat de Belbeef-steekproef te klein was om er grote conclusies aan vast te knopen. Die vaststelling zat vrijdag reeds verwerkt in het VILT-artikel.

"Herkomst van een derde van het Belgisch rundvlees in de supermarkten onbekend," kopte VRT NWS. Dat was gebaseerd op een steekproef van het generiek kwaliteitskeurmerk Belbeef. De resultaten van die interne audit waren gelekt bij de redactie. “Maar het was netjes geweest om Belbeef vooraf te contacteren en de interprofessionele organisatie te laten uitleggen hoe de proef tot stand was gekomen”, schrijft nieuwsombudsman Tim Pauwels.

Hij is behoorlijk scherp voor het werk van de eigen redactie: “De zoektocht naar relevante cijfers uit een groter staal had ook kunnen gebeuren tijdens de voorbereiding van het artikel vorige vrijdag. Het getuigt toch van wat gebrek aan nieuwsgierigheid dat dat niet gebeurd is. En dat Belbeef niet vooraf gecontacteerd werd, getuigt in dit geval toch van wat gebrek aan gevoel voor fairplay.” Was die titel nu overdreven of niet? Daarover lees je meer in de analyse die nieuwsombudsman Tim Pauwels maakt van de Belbeef-verslaggeving.

Bron: eigen verslaggeving / VRT NWS

Volg VILT ook via