nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2018 Overname Monsanto door Bayer officieel beklonken

Het Duitse chemieconcern Bayer is nu officieel eigenaar van het Amerikaanse Monsanto: de overname werd succesvol afgerond, zo laat Bayer zelf weten. De naam Monsanto zal verdwijnen en het aandeel zal ook niet meer op de beurs van New York noteren. Met de deal is een bedrag van 63 miljard dollar of zo'n 53,6 miljard euro gemoeid. Het gaat om de grootste buitenlandse overname ooit voor een Duits bedrijf. Met de overname ontstaat 's werelds grootste bedrijf in zaden en gewasbeschermingsmiddelen. 

De overname van Monsanto door Bayer is nu ook officieel in kannen en kruiken. De overnameplannen werden twee jaar geleden aangekondigd, maar het duurde geruime tijd voor alle kartelautoriteiten wereldwijd het licht op groen hadden gezet. Bij heel wat overheden leeft er immers bezorgdheid over de macht van het gecombineerde concern. Daarom moet Bayer nu voor miljarden aan activa afstoten. 

Monsanto produceert niet alleen zaden. Het bedrijf, een pionier in genetisch gewijzigde gewassen, produceert ook onkruidbestrijders en gewasbeschermingsmiddelen. Het meest bekende bestrijdingsmiddel is het omstreden Roundup, de onkruidverdelger op basis van glyfosaat dat in ons land niet meer gebruikt mag worden door particulieren. De naam Monsanto verdwijnt en ook de topman verlaat het bedrijf. De Ier Liam Condon komt aan het hoofd van de agrochemie-divisie ("Crop Science").

Bayer zelf laat weten dat het “een leider in innovatie” in de landbouw wil worden. “We zullen wereldwijd luisteren naar de uiteenlopende behoeften van onze stakeholders en hier beter proberen op in te spelen”, zo klinkt het. “Er is nooit een meer boeiende tijd geweest om in de landbouw actief te zijn. De sector biedt groeipotentieel op lange termijn, gedreven door een behoefte aan versnelde innovaties die we door onze goede positionering perfect kunnen leveren. Dit is van vitaal belang om op een duurzamere manier gezond, veilig en betaalbaar voedsel te produceren voor een groeiende bevolking.”

Bayer wil de landbouwproductie wereldwijd op een “efficiënte manier” verhogen, “omdat de beschikbare landbouwoppervlakte die wordt gebruikt beperkt is en extreme weersomstandigheden een bijkomende bedreiging vormen voor de oogsten”. Bayer wil zich inzetten om zowel de productie van kleine als grote landbouwbedrijven te verduurzamen. Het bedrijf engageert zich om “de hoogste ethische en verantwoordelijkheidsnormen” te handhaven als leider in de markt.

“We zullen proberen een grotere bijdrage te leveren aan de verbetering van gezondheid en voeding voor diegenen die het nodig hebben en we zullen ons best doen om onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen, bijvoorbeeld door de voedselproductie milieuvriendelijker te maken en de emissies verder te verminderen”, zo belooft het bedrijf. Bayer plant na de afronding van de desinvesteringen aan BASF te starten met de integratie van de Monsanto-organisatie in Bayer. Dat zou ongeveer binnen twee maanden moeten gebeuren. 

Meer info vind je hier

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via