nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.12.2018 Overvloedige regenval mei/juni erkend als ramp

De overvloedige regenval tussen 21 mei en 10 juni van dit jaar is door de Vlaamse regering erkend als algemene ramp. Van de 38 gemeenten die een erkenningsaanvraag hadden ingediend, voldoen er 34 aan de criteria. Zij kunnen dan ook rekenen op een schadevergoeding van het Vlaams Rampenfonds. Enkel de overvloedige regenval wordt als algemene ramp erkend, in tegenstelling tot de stormwinden, rukwinden met een lokaal karakter en hagelbuien.

De erkende gemeenten liggen over heel Vlaanderen verspreid. De voorlopige raming van de schade zou, voor 871 schadegevallen, zo’n 7,8 miljoen euro bedragen. “De budgettaire weerslag zal normaliter evenwel lager zijn, omdat de ramingen van de gemeenten geen rekening houden met de Europese staatssteunregels die de vergoeding voor landbouwteelten, die gemiddeld 95 procent van het aantal schadegevallen inhouden, beperken”, aldus de Vlaamse regering. Voor schade aan de landbouwproductie kan immers alleen een tegemoetkoming worden verleend als het productieverlies per landbouwer en per teelt meer dan 30 procent bedraagt. Het productieverlies per teelt wordt berekend op basis van de totale oppervlakte van de teelt.

Een van de zwaarst getroffen gemeenten in termen van schadebedragen is Sint-Truiden. Hilde Vautmans, schepen voor Landbouw in Sint-Truiden, toont zich in Het Belang van Limburg tevreden met de erkenning van de regenval als ramp: “In Sint-Truiden gaat het om een vijftal dossiers voor waterschade van gemengde bedrijven voor landbouw en fruitteelt. Helaas valt de geleden schade door rukwinden en hagel niet onder deze erkenning. Nu zullen de getroffen landbouwers met fotomateriaal en de vaststellingen door de schadecommissie hun schade moeten aantonen. Ik hoop ook dat er nu een snelle afhandeling en vooral een vlotte uitbetaling van geleden schade komt”.

De gemeenten die voldoen aan de criteria zijn: Aalst, Aalter, Alveringem, Asse, Beerse, Bekkevoort, Brecht, Bredene, De Haan, Deinze, Diest, Dilbeek, Geetbets, Houthulst, Jabbeke, Kapellen, Knesselare, Kortemark, Kortenaken, Kortenberg, Linter, Middelkerke, Oostende, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Truiden, Stabroek, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Tongeren, Voeren, Zaventem, Zottegem en Zwalm. De gemeenten die geen erkenning kregen zijn Deerlijk, Knokke-Heist, Ledegem en Menen.

Bron: Eigen verslaggeving / Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via