nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2018 Pano buigt zich over de prijs van ons voedsel

Op woensdag focust Pano, het wekelijks duidingsmagazine van de VRT, op de prijs van ons voedsel. “Het wordt geen klaagzang van de boer, hoewel hij wel reden heeft tot klagen”, zo stelt Pano-reporter Greet Pluymers. Zij zocht uit hoe het komt dat Belgische boeren topkwaliteit leveren zonder dat ze er een eerlijke prijs voor krijgen. “Zolang de boer niet zelf zijn prijs kan zetten, zal hij er nooit een eerlijke prijs voor krijgen”, klinkt het.

“Checkt u wel eens hoeveel van de prijs op uw supermarktticket gaat naar groenten en fruit”, vraagt Pano zich af. “Het is amper wat we uitgeven aan ons mobieltje en doorgaans veel minder dan de boer investeert om de nodige kwaliteit te leveren”, aldus de reportagemakers die langs veld, veiling en supermarkt trokken om uit te zoeken hoe dat komt. Ook de aan populariteit winnende korte keten werd onder de loep genomen.

“Als het over de prijs gaat, wordt er met ons geen rekening gehouden”, vertelt een fruitteler in een fragment. “Welke andere sector werkt op deze manier? Dat doet alleen de boer.” De man wijst erop dat hij in de supermarkt aan de kassa ook niet moet zeggen dat hij maar zoveel wil betalen voor een bepaald product. “Zo werkt het niet. Maar wij als fruittelers, met zoveel investeringen en zoveel onkosten, wij moeten dat maar aanvaarden. Dat is niet normaal.”

Meer informatie: Pano, woensdag 11 april om 21u25 op Eén 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via