nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.08.2016 Papier, plastic of textiel op basis van rundermest

Het Nederlandse BioArtLab ontwikkelde een techniek waarmee je van de grasvezels in rundermest draad kan spinnen. Daarnaast behoren ook papier, plastic en textiel tot de mogelijkheden na enkele relatief eenvoudige processen als het verwarmen, extraheren, spoelen en ontrafelen van mest. Via de technologie zou het mogelijk moeten zijn een deel van het nutriëntenoverschot weg te werken en tegelijkertijd een meerwaardeproduct te creëren. Landbouworganisatie LTO is alvast enthousiast.

Dankzij een ontmoeting met LTO-vertegenwoordigers raakte Jalila Essaïdi van het BioArtLab uit Eindhoven vertrouwd met de problematiek van de mestoverschotten in de landbouwsector. Ze ging aan de slag met rundermest en ontdekte al snel dat er heel wat mogelijkheden zijn om mest niet langer als afval te zien, maar als grondstof voor textiel, papier of bioplastic. "Rundermest bevat vezels die van origine afkomstig zijn van gras en deze vezels zijn erg bruikbaar", aldus Essaïdi.

“Het is mogelijk om er een draad van te spinnen en het te gebruiken voor textieltoepassingen, voor luiers of isolatiemateriaal, maar ook als verpakkingsmateriaal,” aldus Essaïdi. “Voorwaarde is dat de melkveehouders dunne en dikke fractie scheiden, maar dat gebeurt op veel boerderijen al. Landbouworganisaties kunnen in de toekomst een belangrijke partner zijn voor ons om de juiste mest in de juiste hoeveelheid aan te leveren." Onder de naam Mestic zullen verschillende ‘mestproducten’ verder ontwikkeld worden. 

Meer info: BioArtLab 

Bron: AgriHolland

Volg VILT ook via