nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.07.2019 Parijs zaait twijfel over ratificering Mercosur akkoord

De Franse regering zegt momenteel niet te kunnen beloven dat ze het handelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) zoals het nu voorligt, kan ratificeren. Dat heeft regeringswoordvoerster Sibeth Ndiaye gezegd in een interview met BFMTV en de radiozender RMC. Parijs is naar eigen zeggen bezorgd over sommige elementen in het door de EU onderhandelde akkoord, en meer bepaald over de impact daarvan op de Franse landbouwers.

Volgens Ndiaye zal de regering delen van het akkoord in detail moeten bestuderen om er zeker van te zijn dat het geen ‘destabiliserend’ effect heeft op de Franse boeren. Het gaat de Franse regering meer in het bijzonder over de bepalingen rond suiker en rundsvlees. "In functie van het verder onderzoek gaan we beslissen", aldus Ndiaye. “Zoals bij de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord Ceta, tussen de EU en Canada, zal Frankrijk opnieuw garanties vragen aan de Mercosur-landen.”

De Franse minister van Ecologische Transitie, François de Rugy, zei aan radiozender Europe 1 dat het akkoord niet geratificeerd zal worden als Brazilië zijn engagementen niet nakomt, vooral op het vlak van de strijd tegen de ontbossing in het Amazoneregenwoud. Vorige vrijdag raakte bekend dat de EU en de Mercosur na 20 jaar onderhandelen een akkoord bereikt hebben over een handelsakkoord. Landbouwers en ngo's uitten de afgelopen dagen al zware kritiek: landbouwers vrezen oneerlijke concurrentie, en ngo's gevolgen voor het klimaat en de mensenrechten. In onze regio hebben Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat scherpe kritiek op het akkoord.

De Franse president Emmanuel Macron had zaterdag het afsluiten van het akkoord nog toegejuicht, maar merkte wel op “waakzaam" te blijven over de uitvoering. Op die uitvoering is het nog lang wachten: het akkoord moet nog omgezet worden in juridische teksten, wat maanden zal duren. Daarna moet het binnen de Raad van de EU voorgelegd worden aan de lidstaten, waar alle landen akkoord moeten gaan. Vervolgens kan de EU het akkoord officieel tekenen, waarna het Europees Parlement over de tekst moet stemmen. Tot slot moeten de verschillende lidstaten het akkoord ook nog goedkeuren.

Bron: Belga

Volg VILT ook via