nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.12.2018 Parlement stemt in met vrijhandelsakkoord EU-Japan

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg een nieuw vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap met Japan goedgekeurd. Het grootste vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie ooit heeft gesloten, zal begin februari in werking treden. Het akkoord wordt gepresenteerd als een antwoord op het protectionistische handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Vooral voor de landbouwsector dienen er zich nieuwe kansen aan. Schaduwrapporteur in het Europees Parlement Hilde Vautmans (Open Vld) reageert opgetogen: “Van onze landbouwproducten krijgt 85 procent rechtenvrije toegang tot de Japanse markt.”

Het Europees Parlement keurde het vrijhandelsakkoord met Japan goed met 474 tegen 152 stemmen bij 40 onthoudingen. Daardoor is de laatste horde voor de inwerkingtreding op 1 februari genomen. Het vrijhandelsakkoord creëert een handelszone van 600 miljoen mensen. De twee handelspartners zijn samen goed voor een derde van het globale bruto binnenlands product en 40 procent van de wereldhandel.

Europa en Japan gaan nagenoeg alle importtarieven schrappen, weliswaar soms na lange overgangsperiodes. Zo zullen Europese exporteurs één miljard euro per jaar besparen. Het akkoord plaveit de weg voor agrovoedingsproducten. Onder meer producenten van wijn, kaas en chocolade zullen hun waren goedkoper aan de man kunnen brengen in het land van de rijzende zon. Omgekeerd elimineert de Europese Unie nagenoeg alle importtarieven op Japanse producten. Dat zou onder meer de Japanse autobouwers ten goede moeten komen. Nu heft Europa nog een importtarief van 10 procent op Japanse wagens, maar die heffing wordt na een overgangsperiode afgeschaft.

Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) is fier dat de EU samen met Japan het grootste handelsblok ter wereld zal vormen, goed voor een derde van de globale economische productie. “De EU deelt vele waarden en belangen met Japan en de akkoorden zorgen voor een versterkte samenwerking tussen onze economieën en die van Japan. We schrappen quasi alle handelstarieven en 85 procent van onze landbouwproducten zal rechtenvrije toegang krijgen tot de Japanse markt. Overigens biedt de overeenkomst bescherming aan 205 Europese geografische aanduidingen, wat de authenticiteit van onze streekproducten waarborgt.”

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via