Pcfruit viert 75 jaar fruitteeltonderzoek in Limburg

Met een congres op donderdag en een opendeurdag op zondag heeft pcfruit 75 jaar toegepast fruitteeltonderzoek in Limburg gevierd. “Veel kennis en expertise die nu wereldwijd wordt toegepast, vindt zijn oorsprong in onze regio en is een directe output van ons onderzoekscentrum voor de fruitteelt”, vertelt Inge Moors, Limburgs landbouwgedeputeerde en voorzitter van pcfruit. Dany Bylemans, algemeen directeur van het onderzoekscentrum, wijst erop dat het onderzoek gedurende al die jaren steeds dezelfde focus heeft gehad: de rendabiliteit van fruitteeltbedrijven te verbeteren of de fruitteelt te verduurzamen.
11 juni 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45
Lees meer over:

Met een congres op donderdag en een opendeurdag op zondag heeft pcfruit 75 jaar toegepast fruitteeltonderzoek in Limburg gevierd. “Veel kennis en expertise die nu wereldwijd wordt toegepast, vindt zijn oorsprong in onze regio en is een directe output van ons onderzoekscentrum voor de fruitteelt”, vertelt Inge Moors, Limburgs landbouwgedeputeerde en voorzitter van pcfruit. Dany Bylemans, algemeen directeur van het onderzoekscentrum, wijst erop dat het onderzoek gedurende al die jaren steeds dezelfde focus heeft gehad: de rendabiliteit van fruitteeltbedrijven te verbeteren of de fruitteelt te verduurzamen.

De wortels van het huidige pcfruit gaan terug tot 1943. De Brugse landbouwingenieur chemie en doctorandus in de biologie Albert Soenen trok toen op vraag van ingenieur Paul Nicolaï naar Sint-Truiden om er door middel van onderzoek een boost te geven aan de Truiense fruitteelt. Het betekende de start van het Opzoekingsstation van Gorsem. Soenen trachtte steeds de wetenschap te koppelen aan de praktijk. Zo lag hij mee aan de basis van de omschakeling van hoogstam- naar laagstamfruit en heeft hij van in het begin mee gezocht naar manieren om chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te bannen.

De Brugse ingenieur bouwde in het onderzoekscentrum ook een waarschuwingsdienst uit. Aanvankelijk via een inbeldienst, later werden de waarschuwingen op de radio uitgezonden. “Via de microscoop gingen we op zoek naar de eerste kiemen van bijvoorbeeld de bladvlekkenziekte of de witziekte zodat we de telers konden waarschuwen wanneer ze moesten beginnen spuiten”, herinnert laborant Willy Goossens (83) zich in Het Belang van Limburg. Omwille van zijn grote verdienste voor de Limburgse fruitteelt werd later een award Albert Soenen in het leven geroepen die elke drie jaar de doctoraatsstudie met een belangrijke waarde voor de fruitteelt beloont met een geldprijs van 2.500 euro. 

Een andere mijlpaal voor het Limburgse fruitteeltonderzoek was de fusie van het Opzoekingsstation in Gorsem, de Nationale Proeftuin voor Grootfruit in Kerkom en Demonstratiebedrijf Tongeren in 2001. Vanaf dan is Proefcentrum Fruitteelt, afgekort pcfruit, een feit. Met de steun van Europa, Vlaanderen en Limburg werd ook al het onderzoek samengebracht op één locatie, in Kerkom. Vandaag is pcfruit een internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum met een honderdtal medewerkers en 62 hectare proefvelden. Er wordt ook nauw samengewerkt met universiteiten, andere onderzoeksinstellingen, de industrie en de fruitsector.

“Innovatief en onafhankelijk onderzoek is cruciaal voor de vitaliteit van de fruitteeltsector. Zeker in tijden van crisis moet er kritisch nagedacht worden over hoe sneller, efficiënter en productiever kan worden geteeld”, benadrukt gedeputeerde Moors het belang van pcfruit. “Het onderzoekscentrum is een plek in het hart van de fruitstreek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie naar fruittelers, individuele bedrijfsvoorlichting en diensten aan bedrijven samenvloeien en dat voor tal van teelten zoals appel, peer, kers, abrikoos, aardbei, braam, framboos, bes en druif.

Dat het pcfruit een neutraal aanspreekpunt is voor de sector dat zich voor zijn adviezen baseert op cijfers en feiten die via onderzoek zijn gegenereerd en waarbij waarnemingen in zeer verschillende omstandigheden in rekening worden genomen, dat is volgens algemeen directeur Dany Bylemans het allerbelangrijkste. “Daarbij worden ook gegevens uitgewisseld via een netwerk van Vlaamse en internationale onderzoeksinstellingen”, klinkt het. Bylemans wijst daarbij op onderzoek naar de beste fruitrassen voor onze regio, naar de optimale snoeitechnieken,…

Het onderzoek van pcfruit kijkt zowel naar de korte als de lange termijn. “Op korte termijn moeten we de juiste adviezen tot bij de teler krijgen, bijvoorbeeld na lentenachtvorst.” Voor de langere termijn wordt vooral gekeken naar de rendabiliteit van het fruitbedrijf en de duurzaamheid van de fruitteelt. “Wanneer we ons verdiepen in technologieën van binnen of buiten de sector, dan moet het steeds duidelijk zijn hieraan een bijdrage leveren. Om dergelijke technieken te ontdekken, is een open geest en een innovatieve mindset cruciaal”, aldus Bylemans.

Voorzitter Moors verwacht dat gespecialiseerd advies in de toekomst nog belangrijker zal worden voor de fruittelers. “Alles wordt geoptimaliseerd en op het scherp van de snee geproduceerd. Hier komen talloze nieuwe machines, technieken en methodieken bij kijken. Het is onmogelijk voor telers om dat allemaal op te volgen. Ze kijken daarom naar het pcfruit om al dan niet mee te gaan in nieuwigheden.” Ook als het gaat over maatschappelijke aanvaarding van de sector doen fruittelers beroep op pcfruit. Het onderzoekscentrum zoekt naar oplossingen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en die toch betaalbaar voor de telers zijn.

Daarnaast komen er steeds meer nieuwe onderzoeksdomeinen aan bod zoals precisielandbouw, robotisatie, effecten van het milieu en klimaatinvloeden. “Het is een hele boterham, maar het is precies omdat alles geïntegreerd is in één centrale kennisinstelling die heel dicht bij de praktijk zit, dat er realistische oplossingen kunnen uitgewerkt, gedemonstreerd en geadviseerd worden”, aldus een fiere voorzitter van pcfruit.

Om de verjaardag van het proefcentrum te vieren, werden op donderdag fruittelers, stakeholders en pers uitgenodigd in het Kasteel van Ordingen om een boeiende namiddag en avond bij te wonen waarin onder meer naar antwoorden werd gezocht op vragen die spelen in de fruitteeltsector. Op zondag zette pcfruit zijn deuren open voor het grote publiek. Maar liefst 2.000 bezoekers kwamen de geschiedenis van het toegepast fruitteeltonderzoek ontdekken en kregen een rondleiding doorheen de labo’s en de proefvelden. Ze kregen onder meer tekst en uitleg bij de klimaatkamers, het microbiologisch labo en ook de drone- en machinedemo’s trokken veel volk.

Bron: Fruit/eigen verslaggeving/Het Belang van Limburg

Beeld: pcfruit

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek