nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.06.2018 PCS huldigt nieuwe onderzoeksinfrastructuur plechtig in

In Destelbergen werden de nieuwe proefserres en groene kantoren van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) officieel geopend. “Met deze nieuwe infrastructuur kan het PCS zijn voorbeeldfunctie voor de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners versterken. We willen blijven voorop lopen op de sector door innovatieve en duurzame technieken te demonstreren en ze af te toetsen op hun praktijkwaarde en economische haalbaarheid voor de bedrijven”, stelt Alexander Vercamer, Oost-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Platteland en voorzitter van het PCS.

De nieuwe proefserres zijn 4.770 m² groot en uitgerust met innovatieve technologieën die het gebruik van energie en water reduceren. De 32 compartimenten bieden ruimte voor diverse proeven en demonstraties en hebben een volledig afzonderlijke sturing voor klimaat, scherming, verluchting, belichting, watergift, enz.”, vertelt directeur Bruno Gobin. De kleinste compartimenten van 36 m² laten volgens hem toe om kennis op te bouwen rond nieuwe innovatieve technieken, terwijl de grotere compartimenten van 116 tot 230 m², toelaten om praktijkgericht onderzoek en demonstraties op grotere schaal uit te voeren.

Daarnaast is één compartiment ook ingericht voor meerlagenteelt waarbij gefocust wordt op energiebesparing door meerdere lagen van de teelt in een sterk geïsoleerd, daglichtloos compartiment onder te brengen en te telen onder LED-verlichting. Een werkgroep van siertelers kreeg inbreng bij de realisatie van de nieuwbouw zodat de nieuwe onderzoeksserres nauw aansluiten bij de noden van de praktijk. “Samenwerking met ondernemers is voor het PCS heel belangrijk. We willen vragen en uitdagingen uit de bedrijven snel opvangen en kennis uit onderzoek vlot vertalen naar praktische oplossingen voor de sector”, aldus Gobin.

Het nieuwe kantoorgebouw van 700 m² moet dan weer een voorbeeld zijn voor het integreren van groen in kantoorcomplexen en dichtbebouwde gebieden in Vlaanderen. “Die aanwezigheid van meer groen zal een positieve impact hebben op onze gezondheid en het leefmilieu”, klinkt het. Het nieuwe gebouw heeft zowel binnen als buiten een groenwand waarmee een mooi groeneffect wordt gecreëerd op een zeer kleine oppervlakte. “Ook de daktuin en de aankleding van de ruimtes met planten tonen aan hoe groenvoorzieners grijze ruimtes kunnen omvormen in een groene en prettige werkomgeving”, legt de PCS-directeur uit. Het oude kantoorgebouw werd dan weer omgevormd tot een educatief centrum met voldoende ruimte voor studiedagen, opleidingen en andere voorlichtingsactiviteiten.

Volgens voorzitter Vercamer moet het PCS meer dan ooit de ontmoetingsplaats worden voor alle betrokkenen uit de sierteelt- en groensector in Vlaanderen. “Door demonstratie van deze vooruitstrevende nieuwe infrastructuur zullen de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners gestimuleerd worden om deze innovaties te implementeren in de praktijk. De duurzame en rendabele technieken zullen hen toelaten om hun competitiviteit te versterken en internationaal tot de wereldtop te blijven behoren”, luidt het.

De totale investering die met deze nieuwe onderzoeksinfrastructuur en groene kantoren gepaard gaat, bedraagt 5,7 miljoen euro. Het PCS kon daarvoor rekenen op steun van de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen en de Provinciale Landbouwkamer.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: PCS

Volg VILT ook via