nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.03.2017 PCS-onderzoeker wint publieksprijs Eos Pipet 2016

De Gentse plantengeneticus Dieter Blancquaert sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet 2016 in de wacht met zijn onderzoek aan de UGent naar genetisch gemodificeerde rijst die meer folaat (vitamine B9) bevat. Met de Eos Pipet bekroont wetenschapsblad Eos de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het moment. Blancquaert werkt intussen bij het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen waar hij onder meer onderzoek doet naar de aanwezigheid van schadelijke boomschimmels.

Vijf jonge onderzoekers waren in de running voor de Eos Pipet 2016. De juryprijs was al eerder uitgereikt en werd maandagavond tijdens een publieksevenement in Gent overhandigd aan Michiel Dusselier. Deze bio-ingenieur van de KU Leuven bedacht een inventieve oplossing om op een meer milieuvriendelijke en eenvoudigere manier bio-afbreekbaar plastic te produceren. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Dieter Blancquaert (UGent). Hij kreeg zowel in de online poll als tijdens het publieksevent in Gent de meeste stemmen achter zijn naam.

Blancquaert, die door VILT eerder verkeerdelijk werd genoemd als winnaar van de juryprijs, werd bekroond voor het onderzoek dat hij aan de Universiteit Gent deed naar genetisch gemodificeerde rijst die meer folaat bevat. Ons lichaam kan folaat of vitamine B9 niet zelf aanmaken. Als we te weinig folaat binnenkrijgen via onze voeding, dan kan dat onder meer leiden tot bloedarmoede en geboorteafwijkingen. Omdat rijst van nature arm is aan folaat, komen folaattekorten vaker voor in delen van de wereld waar overwegend rijst op het menu staat.

Dieter Blancquaert slaagde erin een synthetisch gen in rijst te introduceren, met een dubbel positief effect tot gevolg. De rijst die hij ontwikkelde, bevat 150 keer meer folaat en die is bovendien beter bestand tegen bewaring. Bij gewone rijst daalt het folaatgehalte na een jaar met de helft. Dat is bij de nieuwe variëteit niet het geval. Eén portie bevat genoeg folaat om de dagelijkse behoefte te dekken.

De bioloog werkt sinds de afronding van zijn onderzoek aan de UGent bij het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) in Destelbergen. Daar is hij momenteel bezig met twee projecten. Het ene project dat de naam Fungifor kreeg, wil het risico op introductie, vestiging en verspreiding van enkele (quarantaine-)schimmels in België evalueren. “Deze schimmels kunnen serieuze schade toebrengen aan ons bomenbestand en op boomkwekerijen”, vertelt Blancquaert. Een tweede fase in dit project is gericht op de sensibilisering van de boomkwekerij en de professionele groenvoorziening rond het gevaar van deze schimmels, en deze professionelen leren hoe ze de symptomen kunnen herkennen.

Een tweede project draagt de naam ‘Telen met inzicht’. Het is een demonstratieproject dat het belang van een bedrijfseconomische boekhouding in de sierteelt wil aantonen. De sierteeltsector kenmerkt zich door een grote diversiteit in het productassortiment. Dat bemoeilijkt een gedetailleerde bedrijfseconomische boekhouding waardoor een correcte prijszetting achterwege blijft. “We vertrekken in ons project steeds van een kostprijsberekening van de verschillende producten van een sierteeltbedrijf. Aan de hand van simulaties kunnen we dan bepaalde beslissingen, nu of in de toekomst, op het bedrijf evalueren”, legt Blancquaert uit.

Meer weten over het onderzoek van Dieter Blancquaert naar rijst verrijkt met folaat? Bekijk dan de presentatie van de jonge onderzoeker tijdens de uitreiking van de Eos Pipet-prijzen.

Bron: Eos Wetenschap / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via