nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2019 Peas & Love wil over 5 jaar 100 stadsboerderijen

De Belgische start-up Peas & Love scheert hoge toppen. Vandaag baat het al zeven stadsboerderijen uit, waaronder in Brussel en Parijs. Maar het bedrijf krijgt intussen aanvragen uit de hele wereld, van Londen tot Dubai. Om die groei op te vangen, heeft Peas & Love een kapitaalverhoging van 1,5 miljoen euro doorgevoerd. Die is nu bijna rond. “Het is onze bedoeling om over vijf jaar 100 stadsboerderijen te hebben in Europa”, zegt oprichter Jean-Patrick Scheepers.

Peas & Love speelt met zijn concept volop in op de trend naar korteketenlandbouw, waarbij de afstand tussen boer en bord zo klein mogelijk wordt gemaakt. In Brussel boert het bedrijf onder andere op het dak van het outletcenter Cameleon en in hartje Parijs op de daken van hotel Yooma en BNP Paribas Real Estate. Recent werd in Ukkel een nieuwe stadsboerderij opgestart. Op de terreinen van de David Lloyds Club in Ukkel zijn 300 kleine tuintjes van elk drie vierkante meter, zowel in plantenbakken als op een plantenmuur die recto verso te gebruiken is.

“Gespreid over de seizoenen groeien er 60 gewassen, zoals spinazie, bieten, radijs, kervel, aardbei, tomaten, raketsla en citroenmelisse. Daarnaast is er ook een gemeenschappelijke deel met grotere planten, zoals courgettes, frambozen, bonen en pompoenen. Goed voor 40 kilo oogst per jaar”, aldus Scheepers. Klanten betalen voor een perceel 38 euro per maand. “De waarde van wat je terugkrijgt, is groter dan de winkelwaarde”, beweert de oprichter. Dat de teelt biologisch is en dat het zelf oogsten helpt tegen stress, zijn bijkomende voordelen.

Peas & Love mikt op mensen met weinig tijd, weinig ruimte en geen kennis om het zelf te doen. “Voor die maandhuur regelen we alles: het onderhoud, de aanplanting en de bewatering. We sturen ook wekelijks updates over de toestand van de moestuin zodat de klant alleen moet oogsten”, licht Jean-Patrick Scheepers toe. En dat lijkt te lonen, want hoewel de boerderij nog maar enkele weken open is, is al 60 procent van de oppervlakte verhuurd. “Onze andere vestigingen zitten vol. In Parijs staan er zelfs 1.500 mensen op de wachtlijst”, klinkt het.

Volgens Scheepers gaat het Peas & Love niet zozeer om het produceren van groenten. “Het is onze bedoeling om steden groener te maken en ondertussen gemeenschappen te creëren. Dat verstaan we onder urban farming”, klinkt het. Dat bevestigt ook bio-ingenieur Frank Nevens (UGent). “Stadslandbouw gaat niet over hoeveel kunnen we produceren, want de capaciteit van de gewone landbouw kan je toch nooit evenaren met de productie binnen de grenzen van de stad. Maar stadslandbouw heeft een sociaal en educatief belang: het is goed om mensen weer bewust te maken van waar voeding vandaan komt of hoeveel moeite het kost om groenten te telen.”

Met de nieuwe vestiging in Ukkel erbij telt Peas & Love nu zeven stadboerderijen, goed voor 7.000 vierkante meter beplantte oppervlakte. Volgend jaar moet het aantal in Brussel en Parijs verdubbelen, daarna moeten ook Lyon en Lille volgen. “Voorlopig mikken we vooral op Franstalige gebieden, maar daar zal weldra verandering in komen, want we krijgen aanvragen uit heel de wereld: Spanje, Dubai, Cuba, New York, Londen. We mikken op 100 boerderijen in Europa binnen vijf jaar”, aldus de oprichter.

Om die groei te financieren, haalt Peas & Love momenteel kapitaal op. Het is de bedoeling om op korte termijn een kapitaalverhoging van 1,5 miljoen euro door te voeren. Daarna zal er vermoedelijk nog eens vijf tot acht miljoen euro nodig zijn om de ambitieuze groeiplannen te verwezenlijken.

Bron: De Tijd/De Morgen

Beeld: Peas & Love

Volg VILT ook via