nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.03.2019 Peer en Oudsbergen werken aan 'actieplan wolf'

De Limburgse gemeenten Peer en Oudsbergen hebben het actieplan 'wolf' voorgesteld naar aanleiding van de recente aanvallen op schapen en alpaca's, vermoedelijk door een wolf. De gemeenten nemen het initiatief om samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gerichte communicatie en acties op te zetten. "Met gepaste maatregelen kan het risico op incidenten ingeperkt worden", zeggen burgemeesters Steven Matheï en Lode Ceyssens. "We moeten de wolf leren dat vee geen gemakkelijke prooi is en hem opnieuw naar natuurlijk voedsel brengen.”

In Oudsbergen werd eerder deze week een doodgebeten schaap aangetroffen, terwijl in Peer drie alpaca's dood werden aangetroffen. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ging ter plaatse om DNA-stalen af te nemen. De resultaten moeten uitsluitsel geven of de dieren het slachtoffer werden van een wolf, maar de locatie en de manier waarop wijzen alvast in die richting. “We nemen de DNA-stalen niet zonder reden, maar omdat een aantal zaken richting een wolf wijzen”, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van ANB. “De stalen zullen nu worden onderzocht door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Intussen wordt het dossier bij ons aangemaakt en zullen we na de resultaten al dan niet overgaan tot betaling van de schade.”

De aanvallen roepen heel wat vragen op, zowel bij veehouders als bij bewoners in de omgeving. De gemeenten Peer en Oudsbergen gingen daarom in overleg met Koen Thijs, regiobeheerder van het Agentschap voor Natuur en Bos. Samen met het ANB plannen de gemeenten een infomoment om zowel veehouders als bewoners te informeren over enerzijds de wolf en zijn gedrag, en anderzijds over de maatregelen die kunnen genomen worden.

“Uit het overleg werd duidelijk dat dieren op voldoende wijze moeten beschermd worden”, klinkt het. De wolf zal immers in de eerste plaats zijn prooien in de natuur zoeken, behalve als andere prooien gemakkelijk te pakken zijn. Om de wolf af te schrikken, kan men dus best elektrische rasters of netten zetten. Die moeten goed aaneengesloten zijn en tot op de grond komen, want de wolf kruipt door de kleinste gaten.

Als er geen of onvoldoende preventieve maatregelen worden genomen, is het mogelijk dat vee door de wolf wordt aangevallen. "We moeten de wolf leren dat vee geen gemakkelijke prooi is en hem opnieuw naar natuurlijk voedsel brengen", zeggen beide burgemeesters. "Als het de wolf onmogelijk gemaakt wordt om dieren te pakken, zal hij opnieuw zijn prooien in de natuur moeten zoeken. Daar moeten wij zo snel als mogelijk weer naar toe."

Op de vraag of er ook een risico bestaat voor de mens, laat het ANB weten dat die ongerustheid waarschijnlijk ongegrond is. "Uit contacten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) met collega's uit Frankrijk en Duitsland, waar al jaren heel wat wolven aanwezig zijn, blijkt dat er geen incidenten met mensen zijn en dat de wolven mensenschuw zijn", klinkt het.

De getroffen gemeenten dringen er bij Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel op aan om het huidige systeem van schadevergoeding te bestendigen, een substantiële financiële steun te voorzien bij preventieve maatregelen, de rescuekits te behouden en eventueel uit te breiden, en de nodige middelen te voorzien om in de toekomst het gedrag van de wolf en eventuele welpen te kunnen monitoren via zenders.

Bron: Belga

Volg VILT ook via