nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2019 Pelsdierkweek officieel verboden in Vlaanderen

Uiterlijk op 1 december 2023 moet de laatste van de nog 17 bestaande pelsdierkwekerijen en het enige bedrijf in Vlaanderen dat foie gras produceert, verdwenen zijn. Dat heeft het Vlaams Parlement unaniem beslist. De Vlaamse regering voorziet een degressieve compensatie. Hoe vroeger deze bedrijven stoppen, hoe hoger hun compensatie. De regering maakt daarvoor in totaal tien miljoen euro vrij. “Een memorabele dag”, reageerde GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De Vlaamse parlementsleden stemden eensgezind voor het besluit dat de Vlaamse regering eerder aannam op voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. In Wallonië en Brussel was al een verbod van kracht op nertskwekerijen. “Nu het verbod ook in Vlaandern goedgekeurd is, wordt het hele land uiterlijk in 2023 pelsdierkweekvrij”, reageert Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, tevreden. “Ook met het verbod op dwangvoederen nestelt Vlaanderen zich op het gebied van dierenwelzijn mee aan de Europese top.”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts kreeg na de unaniem genomen beslissing complimenten uit onverwachte hoek. De Amerikaanse actrice Pamela Anderson schreef een brief gericht aan de minister. “Ik ben heel blij te vernemen van mijn vrienden bij GAIA en PETA dat de Vlaamse regering beslist heeft de pelsdierkweek en het dwangvoeren voor foie gras te verbieden”, schrijft ze.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via