Plantenkwekers smeken om terug open te mogen

Tuincentra en plantenkwekers vinden het niet fair dat zij hun deuren moeten gesloten houden, terwijl supermarktketens wel nog bloemen en planten mogen aanbieden. In Het Laatste Nieuws trekken een aantal plantenkwekers aan de alarmbel omdat voor hen het faillissement dreigt. Zij krijgen steun van Jan de Keyser, burgemeester van Oostkamp en directeur AgriFood bij BNP Paribas Fortis. Hij roept de overheid op om tuincentra opnieuw te openen mét respect van de ‘social dinstancing’-regels.
3 april 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54

Tuincentra en plantenkwekers vinden het niet fair dat zij hun deuren moeten gesloten houden, terwijl supermarktketens wel nog bloemen en planten mogen aanbieden. In Het Laatste Nieuws trekken een aantal plantenkwekers aan de alarmbel omdat voor hen het faillissement dreigt. Zij krijgen steun van Jan de Keyser, burgemeester van Oostkamp en directeur AgriFood bij BNP Paribas Fortis. Hij roept de overheid op om tuincentra opnieuw te openen mét respect van de ‘social dinstancing’-regels.

Eerder trok Euroveiling, de veiling van sierteeltproducten in Brussel, al aan de alarmbel. In een open brief hekelde de veiling de twee maten en gewichten die de overheid hanteert voor de kleinhandel en de supermarkten. “Terwijl de kleinhandel die zich lokaal bevoorraadt, moet sluiten vanwege het coronavirus, blijft de retail grote hoeveelheden geïmporteerde bloemen verkopen”, klonkt het twee weken geleden. De Vlaamse sierteeltsector is één van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Boerenbond becijferde dat het omzetverlies opliep tot meer dan 135 miljoen euro.

Dat blijkt ook uit de getuigenissen in Het Laatste Nieuws. Zo heeft bloemenkweker Bart Franco uit Sint-Andries al 130.000 viooltjes moeten weggooien en hetzelfde dreigt voor meer dan één miljoen geraniums. “April en mei zijn de maanden waarin we normaal één miljoen geraniums uitvoeren. De helft is bestemd voor Zwitserland, maar daar zit door het coronavirus alles potdicht. Naar Duitsland kunnen we nog exporteren, maar daar moeten we fel onder de prijs verkopen”, stelt Franco.

Door de coronacrisis staat hij naar eigen zeggen op de rand van het faillissement. “Normaal draaien we de komende maanden minstens 65 procent van onze jaaromzet. Dat valt nu zo goed als zeker weg. Als het zo verder gaat, zou ik 700.000 euro moeten investeren. Dat lukt mij niet. Ik hoop dat we na 19 april of sneller weer ten volle kunnen beginnen verkopen. Zoniet, dreigt dit uit te draaien op een catastrofe”, aldus de bloemenkweker.

Een gelijkaardig verhaal is te horen bij kwekerij Het Wilgenbroek in Oostkamp. “Als we nog tot 5 mei moeten sluiten, wordt het hier een fiasco”, bevestigen zaakvoerders Simon D’Hoore en Tineke Van Paemel in de krant. “Voor de meerjarige planten is het probleem niet zo groot, maar voor het eenjarig perkgoed is het een ander verhaal. Vanaf half april beginnen de mensen in de tuin te werken en boomt de verkoop van seizoenplantjes. Nu dat dreigt weg te vallen, wordt het moeilijk overleven. Ons personeel werkt immers door en moet ook betaald worden”, luidt het.

Ook kwekerij Lauretum uit Jabbeke ziet de kosten oplopen terwijl de inkomsten volledig zijn stilgevallen. “Onze 15 personeelsleden zijn nog steeds aan de slag, want het werk stopt hier niet omdat de verkoop terugvalt”, zegt ook zaakvoerder Sybiel Devisch.

Een doorn in het oog van de plantenkwekers is het feit dat grotere ketens als Aveve en Horta wel open mogen blijven omdat zij ook voeding voor dieren verkopen. “Wij kunnen hier nochtans veel beter de regels van social distancing toepassen”, klinkt het.

Zij krijgen steun van Oostkamps burgemeester Jan de Keyser. Vanuit zijn functie als landbouweconoom kent hij de situatie van de siertelers goed. “Als burgemeester ben ik de eerste en de strengste om strikte coronamaatregelen te ondersteunen én te laten respecteren. Ik weet dat veel economische sectoren zwaar getroffen zijn, maar als ik zie welke drama’s zich nu voltrekken in de sierteeltsector, dan word ik heel kwaad”, schrijft hij in een Facebookpost.

Hij wijst erop dat siertelers ruim 80 procent van hun omzet draaien tussen midden maart en midden mei. “Als ik zie dat mensen, nu het mooi weer wordt, in hun tuin willen werken en de professionele tuincentra gesloten zijn, terwijl perkplanten en bloemen wel te koop staan in Lidl, Aldi en andere supermarktketens, dan maakt mij dat boos”, aldus de Keyser. “Ik ben ervan overtuigd dat de tuincentra met respect de social distancing regels zullen volgen. Als ik zie hoe sierteeltbedrijven tegen zware financiële problemen aankijken, dan zie ik het als mijn plicht om de overheid op te roepen om hen alstublieft de kans te geven om opnieuw bloemen en planten te verkopen.”

Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek