nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.01.2019 Pluimveeslachterij Lammens in Torhout mag heropstarten

Pluimveeslachterij Lammens in Torhout hervat op 28 januari de activiteiten, nadat het bedrijf op bevel van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Voedselagentschap op 21 december gesloten werd wegens gevaar voor een salmonellabesmetting. Alle 175 werknemers, die sinds de intrekking van de vergunningen economisch werkloos waren, kunnen nu weer aan de slag.

De beslissing om de vergunningen van de pluimveeslachterij in te trekken, kwam er na herhaaldelijke vaststellingen van salmonellabesmetting door het FAVV, dat aangaf dat het bedrijf onvoldoende inspanningen deed om de problemen aan te pakken. Lammens trok nog naar de Raad van State, maar zonder succes. Sindsdien werd wel alles in het werk gesteld om tegemoet te komen aan de werkpunten van het Voedselagentschap, en het bedrijf kreeg nu een gunstig advies om te mogen heropstarten.

“Er valt een enorme last van onze schouders”, zegt CEO Koen Goossens in Het Nieuwsblad. “Er stonden immers 175 jobs op het spel. Dankzij onze nieuwe vergunningen kunnen we maandag al opnieuw starten met kippen slachten en vlees versnijden. Een nieuwe bereidingsvergunning hebben we voorlopig nog niet aangevraagd.” De problemen met het besmette voedsel zijn dus van de baan. “We voerden donderdag nog een laatste dieptereiniging uit in het bedrijf en op dat gebied is alles kraaknet”, benadrukt Goossens in Het Laatste Nieuws. “We wisten overigens ook niet waar de eerdere besmettingen vandaan kwamen. We hadden al meermaals een gas verspreid dat alle bacteriën moest doden, maar toch bleven de besmettingen komen. Hopelijk is dat nu definitief voorbij”, zegt Koen Goossens.

Lammens moest in juni 2018 ook al 80 van z’n 240 werknemers moest ontslaan wegens financiële moeilijkheden, en zat nog met een schuldenberg van zo’n 15 miljoen euro op een jaaromzet van 45 miljoen euro. Daarvan heeft de rechtbank nu 65 procent kwijtgescholden, en de overige 35 procent wil het bedrijf op vijf jaar afbetalen. “Maar dat is niet alles”, aldus Goossens in Het Nieuwsblad. “Door het herwinnen van onze snij- en slachtvergunning kunnen we ook de onderhandelingen rond een fusie met de Nederlandse pluimveeslachterijen Groenland Kip en Esbro hervatten. Die bedrijven hebben ons de voorbije vijf weken uit de nood geholpen voor onze leveringen aan Carrefour.”

“In de praktijk zal de fusie een overname zijn en zullen zij een deel van de aandelen van de familie Lammens in handen krijgen”, legt Goossens verder uit. “De overname zou in de loop van de komende weken beklonken moeten worden. Dat moet de continuïteit voor Lammens garanderen. Groenland Kip en Esbro maken op hun beurt immers deel uit van de PHW Group, een Duitse pluimveegigant met een jaaromzet van 2,5 miljard euro.”

Bron: Belga / Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via