nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.07.2018 Pluimveevirus duikt op bij handelaar in Oost-Vlaanderen

Het Voedselagentschap heeft een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij kippen van een pluimveehandel in de Oost-Vlaamse gemeente Haaltert. Sinds 26 april stelde het FAVV al tien besmettingen vast bij hobbyhouders. Rond de nieuwe haard is een zone van 500 meter afgebakend waarin alle pluimvee opgehokt en gevaccineerd moet worden. In de zone van 3 en 10 kilometer geldt een verbod op het verplaatsen van pluimvee en broedeieren. In geval van een ruiming worden zowel professionelen als hobbyhouders gecompenseerd.

Sinds 26 april werd bij kippen van hobbyhouders de ziekte van Newcastle vastgesteld. Een nieuwe haard treft een pluimveehandelaar in Haaltert die zijn verkoop richt op particulieren. De beschermingsmaatregelen – onder andere verplichte vaccinatie en een inventaris van het pluimvee – zijn aangepast aan de zone rond de haard. Ze gelden gedurende 21 dagen. Eerder deze week werden op basis van de onderzoeksresultaten van de besmettingen bij hobbyhouders nieuwe maatregelen opgelegd voor alle pluimvee van particulieren.

Het Voedselagentschap voert bij elke besmetting een epidemiologisch onderzoek om de oorzaak te achterhalen. Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en massale sterfte op. Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, door contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen), of via de lucht. De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van vlees of eieren van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in.

Vaccinatie is de enige goede preventie tegen de ziekte. Voor pluimveebedrijven is vaccinatie verplicht, net als voor pluimvee en duiven die aan wedstrijden of andere bijeenkomsten deelnemen. Voor dieren van hobbyhouders raadt het Voedselagentschap vaccinatie sterk aan. Bij vragen kunnen particulieren contact opnemen met hun dierenarts. In geval van een ruiming worden zij net zoals professionelen gecompenseerd voor de gedode dieren. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme laat weten dat er dit jaar een fonds van 900.000 euro voorzien is.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via