nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.11.2018 Polen staat neonicotinoïden toe in bietenzaad

Akkerbouwers in Polen mogen volgend jaar bietenzaad gebruiken dat is behandeld met neonicotinoïden. De EU verbood eind april het gebruik van de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam in teelten in open lucht. De Poolse bietentelersvereniging KZPBC meldt dat landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski een ontheffing geeft die geldt tussen 8 januari 2019 en 7 mei 2019.

Neonicotinoïden zijn systemische insecticiden die de plant opneemt, waardoor ze ook terechtkomen in de nectar en het stuifmeel. Wetenschappers stellen dat de stoffen vanwege hun systemische werking schadelijk zijn voor bijen. Daarom stelde Brussel een verbod op het middel in. Lidstaten kunnen alleen een ontheffing geven als het middel onmisbaar is voor een bepaalde teelt.

Polen is de zesde lidstaat die een ontheffing geeft voor het gebruik van neonicotinoïden als zaadbehandelingsmiddel. Eerder deden Tsjechië, Denemarken, Slowakije, Roemenië en Hongarije hetzelfde. Polen gaf vorig jaar ook een ontheffing voor een zaadbehandeling van koolzaad met neonicotinoïden. België overweegt om een uitzondering te maken voor een zaadomhulling van suikerbieten met neonicotinoïden. Het is federaal landbouwminister Denis Ducarme die daartoe kan besluiten.

KZPBC-voorzitter Krzysztof Nykiel is blij met de ontheffing in Polen. “De suikerbietenteelt is onaantrekkelijk voor bijen zodat de diertjes geen risico lopen. Bovendien wordt na bieten vaak graan geteeld, een gewas dat ook onaantrekkelijk is voor bijen zodat er zich in de volgteelt evenmin een probleem stelt. En dankzij de zaadbehandeling hoeven de telers veel minder insecticiden te spuiten tijdens het groeiseizoen.”

Bron: Eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via