"Politici nodig die nek uitsteken voor agro-ecologie"

Voedsel Anders, de koepelorganisatie die pleitbezorger is voor agro-ecologie, laat opiniemakers, koks en bekende Vlamingen aan het woord over het Europees landbouwbeleid en over welke richting dat beleid moet uitgaan na 2020. Meer aandacht voor dierenwelzijn, eerlijke aankoopprijzen, een ecologische aanpak en meer lokale productie en consumptie zijn de belangrijkste aandachtspunten. “Ecologische boeren beschermen ook onze bodems, het water dat we drinken en de lucht die we inademen”, aldus weervrouw Jill Peeters, die beleidsmakers aanspoort hun nek uit te steken voor agro-ecologie.
20 april 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

Voedsel Anders, de koepelorganisatie die pleitbezorger is voor agro-ecologie, laat opiniemakers, koks en bekende Vlamingen aan het woord over het Europees landbouwbeleid en over welke richting dat beleid moet uitgaan na 2020. Meer aandacht voor dierenwelzijn, eerlijke aankoopprijzen, een ecologische aanpak en meer lokale productie en consumptie zijn de belangrijkste aandachtspunten. “Ecologische boeren beschermen ook onze bodems, het water dat we drinken en de lucht die we inademen”, aldus weervrouw Jill Peeters, die beleidsmakers aanspoort hun nek uit te steken voor agro-ecologie.

Ongeveer een jaar geleden werd op voedselfestival Krachtvoer Voedsel Anders voorgesteld aan het brede publiek. Voedsel Anders is een koepelorganisatie die pleit voor een omslag naar een agro-ecologisch landbouw- en voedselsysteem. Naar aanleiding van de publieke bevraging van de Europese Unie om te weten te komen hoe de gemiddelde Europeaan naar de toekomst van het landbouwbeleid kijkt, pakte de organisatie eerder al uit met een reeks bekende gezichten die pleiten voor een verregaande verduurzaming van ons voedselsysteem. Dat lijstje is intussen nog een stukje langer geworden. 

“Europa tekent momenteel het landbouwbeleid uit voor de periode na 2020”, zo klinkt het. “Met maar liefst 42 procent van alle EU-middelen voor landbouw - 140 euro per Europese burger - heeft Europa een behoorlijke impact op de manier waarop wij onze landbouw vorm geven. Van Dirk De Wachter tot Jill Peeters, van Wim Opbrouck tot Lize Feryn, allen pleiten ze samen met Voedsel Anders voor een drastisch andere aanpak.” Ook Bart Staes, Olivier De Schutter en Brecht Herteleer sloten zich intussen aan. 

Een greep uit de reacties. “Het Europees landbouwbeleid moet voortbouwen op het landschappelijk basisweefsel”, zo vindt professor emeritus George Allaert (UGent). “Door te kiezen voor een lokale, seizoensgebonden keuken met vooral plantaardige voeding kunnen we de huidige en toekomstige uitdagingen op het vlak van gezondheid en duurzaamheid het hoofd bieden”, vult chef-kok Seppe Nobels aan. “Ik kies voor voeding waar de lokale boer ook iets aan heeft”, aldus actrice Lize Feryn.

“We streven naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen met een verantwoord beheer van bodems, landschap, planten, dieren en water”, zo vat Voedsel Anders zijn missie samen. “We werken aan voedsel- en landbouwsystemen waarbinnen boeren en burgers meer zeggenschap hebben. We willen eerlijke, kostendekkende prijzen voor de boer in alle delen van de wereld en genoeg en gezond voedsel voor iedereen. Dat betekent werken aan zowel voedselsoevereiniteit als aan voedselzekerheid.”

Meer info: Voedsel Anders 

Beeld: Voedsel Anders

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek