nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.02.2019 Pools slachthuis exporteerde vlees van zieke koeien

In Polen is een schandaal aan het licht gekomen met vlees van zieke koeien. Een slachthuis zou bijna drie ton vlees van onder meer kreupele dieren en koeien met abcessen naar tien Europese landen hebben uitgevoerd. De zaak kwam aan het licht doordat een journalist van de Poolse commerciële zender TVN24 drie weken undercover ging in het slachthuis in Kalinowo, in het noordoosten van het land. Hij filmde er onder meer beelden van duidelijk zieke dieren die het slachthuis werden binnengebracht en van karkassen die niet geschikt waren voor consumptie. “Het vlees werd niet geëxporteerd naar ons land”, bevestigt het Voedselagentschap (FAVV).

Polen moet onmiddellijk de verkoop en export van vlees van zieke koeien stoppen. De Europese Commissie heeft Warschau daartoe opgeroepen. Zeker één Pools slachthuis blijkt extreem zieke koeien aan te kopen om dat vlees wna verwerking te exporteren naar negen EU-landen. Het vlees ging het afgelopen halfjaar naar Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden. "Al het vlees afkomstig uit dit slachthuis moet zo snel mogelijk getraceerd worden en uit de handel worden genomen", aldus Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris voor Voedselveiligheid.

Het vlees uit het Poolse slachthuis blijkt vooralsnog niet in ons land terecht te zijn gekomen, bevestigt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). "Momenteel is België niet bij de betrokken landen", zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde. "De Poolse autoriteiten zijn weliswaar nog bezig het vlees te traceren. Zodra er een impact zou zijn voor de Belgische consument, zullen wij daarover communiceren."

Journalisten van Superwizjer, het Poolse onderzoeksprogramma dat afgelopen zaterdag de documentaire over de zieke koeien uitzond, infiltreerden eind vorig jaar in het slachthuis. Een verslaggever werkte er bijna drie weken undercover en maakte de beelden van de doodzieke koeien. De dieren kunnen niet rechtop staan en worden met touwen om hun poten en hoorns naar binnen gesleept. "Het slachten van de zieke koeien vond 's nachts plaats", vertelt verslaggever Patryk Szczepaniak aan de Volkskrant, "zonder dat er inspecteurs bij waren." Hij en andere werknemers in het slachthuis moesten 'bewijsmateriaal' van ziektes zoals tumoren uit de karkassen van de koeien verwijderen. "Met een mes moesten we het vlees schoon en mooi maken, zodat het gezond leek."

Het Poolse onderzoeksprogramma Superwizjer legde contact met tientallen handelaren die bereid waren zieke koeien te leveren. Op basis van verder onderzoek berekende Superwizjer dat er ongeveer 300 zulke handelaren in Polen actief zijn. "Het probleem speelt in heel Polen." In Polen kost een zieke koe meestal vijf tot zes keer minder dan een gezonde koe. Handelaren adverteren online openlijk met hun zieke dieren. Ze gebruiken woorden als 'getraumatiseerd' of 'beschadigd' voor dieren die te ziek zijn om te staan. Maar volgens Pawel Jakubczak, hoofd van de veterinaire inspectie van de regio Mazovië, is hier geen enkel bewijs voor. "Dit is het probleem van slechts één bedrijf. Het is vervelend, maar zegt verder niets over andere slachthuizen."

In de betrokken Poolse distributiepunten en in de tien Europese landen waar het vlees wel werd verspreid, is het vlees zo snel mogelijk uit de handel gehaald. "Er werden distributielijsten opgesteld en de handelswaar is teruggeroepen door het bedrijf dat het verspreidde", zegt Pawel Niemczuk van de Poolse veterinaire dienst. Een aantal landen heeft het vlees al vernietigd. Het betrokken slachthuis is inmiddels gesloten en het Poolse gerecht is een onderzoek gestart. Volgens de Poolse minister van Landbouw, Jan Krzysztof Ardanowski, gaat het om een ‘geïsoleerd incident’. Hij liet weten dat hij een controle heeft bevolen in alle slachthuizen in het land.

Bron: De Morgen / Belga

Volg VILT ook via