nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.02.2016 Poperinge zet volop in op hopsector

De stad Poperinge werft een nieuwe ambtenaar aan voor de hopsector en reikte opnieuw het kwaliteitslogo 'Belgische hop' uit aan een twintigtal Belgische brouwerijen. Dankzij Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling willen het stadsbestuur, vzw HOP en vzw Inagro de hopsector een stevige duw in de rug geven. “We streven naar het behoud en waar mogelijk een uitbreiding van het Belgische hopareaal, met een verhoogde afzet bij de Belgische brouwerijen door een betere kwaliteitsgarantie en meer communicatie”, aldus de Poperingse burgemeester, Christof Dejaegher (CD&V).

Belgische hop doet het goed. “Het huidige hopareaal van een kleine honderdvijftig hectare groeit met tien hectare”, aldus Poperings burgemeester Christof Dejaegher. “De veranderende biervraag, de mondialisering van de markt en de hype rond speciaalbieren leidden tot een metamorfose van de hop- en brouwerijwereld. We willen de transparantie richting brouwerijen en afnemers verhogen door het logo 'Belgische hop' te koppelen aan enkele bijkomende kwaliteitsvereisten.”

Schepen van Landbouw Kris Notebaert (CD&V) reikte nieuwe certificaten uit aan de brouwerijen die in 2015 het gebruik van het kwaliteitslogo voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd en dat nu dus ook krijgen. Het gaat om een twintigtal Belgische brouwerijen die allen minstens vijftig procent Belgische hop in hun bieren gebruiken. Onder hen een aantal brouwerijen uit de streek, zoals De Plukker uit Poperinge, Flanders Fields uit Ieper en Het Sas uit Boezinge.

Het steunproject ging begin dit jaar van start en loopt drie jaar. “We werven een nieuwe medewerker aan, die zich halftijds hierop toelegt en de andere helft fungeert als deskundige landbouw”, zegt Dejaegher. “Hop is een unieke troef van deze stad en streek. Het Poperings toeristisch beleid hangt er voor een groot stuk aan vast. Hop is een lekker gastronomisch streekproduct in de hoofdstad van het goede leven.”

Meer info: Belgische hop

Bron: De Standaard

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via