nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.04.2019 Prijs van landbouwgrond schiet omhoog

Op landbouwgrond wordt steeds vaker gespeculeerd, schrijft de krant Le Soir. Daardoor is de prijs per hectare in ons land de voorbije vijf jaar met 26,6 procent gestegen. “De speculatie op landbouwgrond is gewoon onhoudbaar”, verklaart Philippe Duvivier, voorzitter van het Waalse landbouwsyndicaat Fugea. “Wanneer een hectare tarwe 1.100 euro kost en 1.500 euro oplevert, is het niet mogelijk om land te kopen aan 30.000 euro per hectare.”

Volgens de notarisbarometer op landbouwgrond – die vorige zomer voor de eerste keer verscheen – bedroeg de gemiddelde prijs in België van een perceel landbouwgrond in 2018 bijna 45.000 euro per hectare. Het gaat om een stijging van 5 procent tegenover 2017 en één van 26,6 procent tegenover vijf jaar geleden. De gemiddelde prijs voor landbouwgrond varieert wel enorm per provincie. In Wallonië schommelt die tussen 27.000 euro (Luxemburg) en 39.000 euro (Waals-Brabant). In Vlaanderen swingen de prijzen nog meer de pan uit: van 37.000 euro per hectare in Vlaams-Brabant tot 64.000 euro in Antwerpen en West-Vlaanderen.

Voor jonge boeren wordt het bijna onmogelijk om zich te vestigen. “Sommige agrarische gebieden hebben last van een toenemende druk op onroerend goed, andere gebieden worden gecontroleerd door grote landbouwbedrijven”, aldus Philippe Duvivier, voorzitter van het Waalse landbouwsyndicaat Fugea. Volgens hem is de speculatie op landbouwgrond onhoudbaar. “Het probleem ontstaat bij zeer grote bedrijven en de mensen die veel geld verdienen naast de landbouw, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie. Het overschot aan grond is soms zelfs zo gering dat het de kleine spelers doodt, er is niets aan te doen.”

Bron: Belga / Le Soir

Volg VILT ook via