nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.07.2017 Prijsvorming zomerfruit even grillig als het weer

Het is Het Belang van Limburg opgevallen dat de prijs van zomers fruit zoals aardbeien en kersen flink aangetrokken is op de veilingen. Het schaarse aanbod zorgt voor een prijspiek. In mei was het nog andersom, toen werden alle aardbeien gelijktijdig rijp door een extreem warme periode en kelderde de prijs. Nu halen aardbeien tot 9 euro voor één kilo en kersen tot 6 euro per kilo. De Belgische Fruitveiling nuanceert de hoge prijzen. “Enkel de allerbeste kersen halen die hoge prijzen”, zegt Karel Belmans. “Het overgrote deel van de aanvoer wordt aan de helft daarvan geveild.”

De weersomstandigheden van de laatste maanden waren allesbehalve gunstig voor de telers van zomerfruit. “In april hadden heel wat telers zware pech door de nachtvorst, waardoor hun oogsten gedeeltelijk of zelfs totaal verloren waren”, zegt aardbeienteler Louis Meyers uit Vlijtingen. “Daarna werden we geconfronteerd met een extreem warme periode, waardoor er een overaanbod aan aardbeien was. De prijzen kelderen, op sommige dagen werd slechts 1,60 euro per kilo gehaald”, getuigt hij in de krant.

Nu is de situatie omgeslagen. Het aanbod is schaars en dat doet de prijs van aardbeien pieken, tot 9 euro per kilo voor de beste exemplaren. “Vandaag was er bij BelOrta een aanvoer van 20 ton, terwijl dat vorig jaar meer dan het dubbele was”, zegt verkoopverantwoordelijke Miguel Demaeght. Idem voor kersen, waar prijzen tot 5 à 6 euro per kilo genoteerd worden voor de beste kwaliteitskersen. Kersen werden net zoals aardbeien eerst getroffen door late lentenachtvorst en ze rijpten versneld af onder invloed van de warme maanden mei en juni. “De prijszetting is dan wel goed, maar er is geen productie”, bemerkt teler Theo Billen uit Brustem.

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via