nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.04.2019 Prinses Astrid bezoekt Voedselbank West-Vlaanderen

De Belgische Federatie van Voedselbanken viert dit jaar haar 30ste verjaardag. De organisatie staat onder de 'hoge bescherming' van prinses Astrid, die daarmee een soort van meterschap heeft aanvaard over de Voedselbank. De verjaardag van de organisatie vormde een ideale gelegenheid voor een werkbezoek aan de Voedselbank West-Vlaanderen en het logistieke platform Food Act 13. "Dat ze net naar deze West-Vlaamse Voedselbank komt, en niet naar één van de andere acht, heeft alles te maken met het feit dat we hier zo'n unieke samenwerking hebben tussen twee organisaties", zegt Arnout Vercruysse, coördinator van Food Act 13.

De Voedselbank West-Vlaanderen, die negen regionale Voedselbanken groepeert, en het nieuwe logistieke platform Food Act 13, dat in veertien gemeenten in de regio verse voeding verdeelt tussen mensen die het financieel moeilijk hebben, werken op dezelfde stek in Kuurne. De beide organisaties mochten gisteren prinses Astrid verwelkomen. "Een hele mooie erkenning voor wat we hier doen", reageerde vrijwilliger Marc Plets.

De Voedselbank verdeelde vorig jaar een recordtotaal van 1.729 ton voedselhulp onder 14.136 mensen via een netwerk van 88 West-Vlaamse verdeelorganisaties en 30 OCMW's. "Het gaat bij de voedselbank om voedsel dat via de groothandel binnenkomt", legt Arnout Vercruysse, coördinator van Food Act 13, uit. Food Act 13, dat nog maar enkele maanden bestaat, gaat actief op zoek naar verse producten bij warenhuizen en landbouwers.

Jaarlijks mikt Food Act 13 op 200.000 kilo aan overschotten om te herverdelen. Wat in Kuurne opvalt, is dat de twee organisaties erg goed op elkaar afgestemd zijn. "Zo gebruiken we dezelfde bestelwagens, hetzelfde computerprogramma, enzovoort", Arnout Vercruysse. "Een hele mooie synergie", vatte de prinses zijn uitleg samen. Na het bezoek van de prinses volgde nog een panelgesprek over armoedebestrijding en voedselverspilling met vertegenwoordigers uit de distributiesector, de voedingsindustrie, lokale overheden en de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws

Beeld: Belgische Federatie van Voedselbanken

Volg VILT ook via