nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.02.2019 Prinses Astrid doet Mexico zin krijgen in onze peren

In Mexico heeft de export van Belgische conference-peren een stevig duwtje in de rug gekregen dankzij de handelsmissie onder leiding van prinses Astrid. Negen op de tien peren zijn voor export bestemd. De buurlanden zijn de belangrijkste afnemers, maar een stevige peer als conference leent zich ook voor verre export. Het wegvallen van de Russische markt als gevolg van de handelsboycot (2014) maakt de zoektocht naar nieuwe markten meer dan ooit noodzakelijk. Mexico is met zijn 130 miljoen inwoners een opportuniteit, maar daar gaat veel voorbereidend werk aan vooraf. Prinselijk bezoek helpt dat in een stroomversnelling brengen. Veilingenverbond VBT klinkt positief over het bereikte resultaat in Mexico.

De conference-peer is de onbetwistbare nummer één onder de Belgische peren. Het klimaat in eigen land leent zich uitermate goed voor de teelt van deze variëteit. Samen met de bodemkwaliteit en de goede zorgen van de fruittelers resulteert dat in een top-peer. Ongeveer 10 procent van de oogst wordt in eigen land opgegeten. Het leeuwendeel van de conference is voor export bestemd, meestal niet veel verder dan de buurlanden. Onder meer door de Russische handelsboycot neemt het belang toe van verre export. Conference bewaart goed en laat zich dus ook in een container op een schip naar verder afgelegen bestemmingen varen.

Mexico telt 130 miljoen inwoners en de bevolking is vertrouwd met allerlei fruitsoorten. Niet alleen het lokale fruit, maar ook importfruit wordt er gewaardeerd. Dit inspireerde de Belgische veilingen om via hun verbond VBT een dossier bij het Voedselagentschap in te dienen met het oog op een exporttoelating. Onderhandelingen met een derde land over fytosanitaire garanties omhelzen vaak labotesten en controles van teelt en stockage. Buitenlandse diensten moeten overtuigd worden dat bij de import van nieuwe fruitsoorten geen schadelijke organismen meereizen die de lokale productie kunnen beschadigen.

In Mexico is het zogenaamde gezondheidscertificaat voor planten vereist door het ministerie van Landbouw. Dit zorgt voor een belangrijke barrière wanneer men snel wil starten met de export. Na jarenlang onderzoek van de verschillende kenmerken van onze peer zorgde het bezoek van prinses Astrid naar Mexico voor een stroomversnelling. Het Voedselagentschap (FAVV) en zijn Mexicaanse tegenhanger SENASICA hebben het dossier nu zo goed als rond, waardoor de peren van het volgende seizoen hoogstwaarschijnlijk naar Mexico uitgevoerd kunnen worden. Dat hebben beide agentschappen bevestigd in aanwezigheid van vicepremier Kris Peeters en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters.

Eenmaal zo’n goedkeuring voor markttoelating bereikt is, kan VLAM de Belgische perentelers verder ondersteunen door een promotiecampagne op te zetten in het betrokken land. “Het opengaan van een markt betekent niet automatisch afzet. Promotie is een zaak van lange adem”, legt het promotieorgaan uit. “De Belgische conference-peer is een uniek product. Zowel de vorm, smaak als de knapperige structuur zijn onbekend in de meeste landen buiten Europa.” Consumenten zijn daar vaak meer gewend aan een peer met rode blos en zacht vruchtvlees. VLAM zal zijn aandacht richten op aankopers en hen proberen te overtuigen van de troeven van conference.

“We denken dat hier in Mexico grote opportuniteiten zijn, in de toekomst misschien ook voor appels”, zegt Jo Lambrecht, commercieel manager van BelOrta, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België. “Het blijft van groot belang dat we extra afzetmarkten kunnen aanboren na het verlies van de Russische markt. Tijdens diverse contacten die we in Mexico hadden, is duidelijk gebleken dat Mexicanen bij het proeven van onze conference-peren bijzonder gecharmeerd zijn door de unieke zoete smaak. Dit is zeker een extra troef.”

Het Haspengouwse Bel'Export, één van de belangrijkste teler-exporteurs van appels en peren in België, zag de verkoop meteen na het Russische embargo met de helft afnemen. De peren zijn ondertussen geïntroduceerd in onder andere Brazilië en India, en de volumes in China nemen toe. “Maar dat blijven eerder beperkte volumes”, zegt Tony Derwael, CEO van Bel'Export. “Ik denk dat China een nichemarkt zal blijven. Mexico heeft meer potentieel om een volumemarkt te worden. Het land heeft zich nooit toegelegd op het telen van hardfruit en moet momenteel heel veel fruit importeren uit de Verenigde Staten. De strubbelingen tussen de Amerikaanse en Mexicaanse regeringen zorgen voor een kans die we moeten grijpen.”

Het transport van een container peren via de haven van Antwerpen is bovendien goedkoper dan een vrachtwagen met peren vanuit Washington naar Mexico te rijden. Het transport van Antwerpen tot Mexico neemt weliswaar 17 dagen in beslag, maar dat schrikt de telers niet af. “Het is perfect mogelijk om peren een maand lang onderweg te hebben zonder kwaliteitsverlies”, klinkt het.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via