nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2019 Pro-Brexiteer wordt nieuwe Britse landbouwminister

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe minister van Landbouw: Theresa Villiers. De nieuwe Britse premier, Boris Johnson, duidde haar aan als opvolger van Michael Gove. Het is al de zesde wissel van de macht aan het hoofd van het landbouw- en milieuministerie Defra sedert 2010. Villiers is uitgesproken pro-Brexit, ligt dwars in de strijd tegen klimaatverandering en ondertekende in het verleden petities tegen kooihuisvesting en export van levend vee. Bij haar aanstelling zei Villiers dat dierenwelzijn en luchtkwaliteit twee van haar specialiteiten zijn die van pas zullen komen in haar nieuwe functie.

Om het milieu- en landbouwministerie te leiden, koos Boris Johnson voor Theresa Villiers uit het pro-Brexit kamp. Hij stelt zijn regering consequent samen met aanhangers van het 'Leave'-kamp. Villiers stemde in het parlement driemaal tegen het akkoord dat voormalig premier Theresa May met de Europese Unie onderhandeld had. Villiers bekleedde voordien al twee belangrijke functies in de regering Cameron. Ze was toen achtereenvolgens verantwoordelijk voor transport en Noord-Ierse kwesties.

Terwijl landbouworganisaties zoals de National Farmers Union (NFU) geen kans onbenut laten om te pleiten voor een ordentelijke Brexit, gelooft de nieuwe landbouwminister net als haar premier dat een no-deal scenario niet nadelig hoeft te zijn voor de sector. Toen Johnson zijn intrek nam in Downing Street 10 vermeldde hij landbouw kort in zijn speech: “Onze fantastische agrovoedingssector zal klaar zijn voor de Brexit en blijven verkopen nadat we de EU verlaten hebben.” Om dat te doen lukken, is volgens NFU een akkoord met de EU nodig dat ervoor zorgt dat lidstaten geen importtarieven en douanerestricties gaan hanteren.

Een andere euroscepticus, George Eustice, stapte eerder dit jaar op uit protest tegen de aanpak van Theresa May en keert nu terug naar Defra. Hij gaat het nieuwe beleidskader rond landbouw uitdenken voor wanneer het gemeenschappelijk landbouwbeleid wegvalt. Boerenbusiness schrijft dat Eustice in 2016 campagne voerde voor de Brexit met de belofte aan boeren dat de subsidies niet zullen dalen. Het scenario dat ondertussen klaar ligt, is er één waarbij de inkomenssteun aan landbouw geleidelijk afgebouwd wordt en er extra milieuprestaties moeten staan tegenover subsidies.

Bron: eigen verslaggeving / Boerenbusiness

Beeld: Brian Forbes - WikimediaCommons

Volg VILT ook via