Proefcentrum Kruishoutem innoveert met knolgewas yacon

De experimenten met yacon maken intussen al vijf jaar een belangrijk deel uit van het innovatief onderzoek op het Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG). Yacon is een knolgewas afkomstig uit het Andesgebied en familie van onze aardpeer. De knol kan rauw gegeten worden, maar biedt ook meer culinaire kwaliteiten. In Europa wordt het gewas slechts in beperkte mate geteeld, al is duidelijk dat de plant in Vlaanderen goed groeit. Hij vergt nauwelijks onderhoud en is vrij van ziekten en plagen. Met het huidige Yacomix-project wil PCG zijn kennis over de teelt nog verruimen en meer inzicht verwerven in de marktwaarde. Daarom worden dit voorjaar smaakpanels samengesteld en consumentenpeilingen gehouden.
14 januari 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:29
Lees meer over:

De experimenten met yacon maken intussen al vijf jaar een belangrijk deel uit van het innovatief onderzoek op het Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG). Yacon is een knolgewas afkomstig uit het Andesgebied en familie van onze aardpeer. De knol kan rauw gegeten worden, maar biedt ook meer culinaire kwaliteiten. In Europa wordt het gewas slechts in beperkte mate geteeld, al is duidelijk dat de plant in Vlaanderen goed groeit. Hij vergt nauwelijks onderhoud en is vrij van ziekten en plagen. Met het huidige Yacomix-project wil PCG zijn kennis over de teelt nog verruimen en meer inzicht verwerven in de marktwaarde. Daarom worden dit voorjaar smaakpanels samengesteld en consumentenpeilingen gehouden.

Yacon komt oorspronkelijk uit de Andes en is familie van beter gekende gewassen zoals de zonnebloem en aardpeer. De knol kan rauw gegeten worden, maar ook verwerkt worden tot sap of siroop en biedt culinaire mogelijkheden. Hij wordt echter niet alleen gewaardeerd voor zijn smaak, maar ook omwille van zijn interessante voedingswaarde. Zo bevat yacon een hoog inulinegehalte, maar een lage calorische waarde, wat hem uiterst geschikt maakt voor diabetici. Verder heeft yacon een positieve invloed op de spijsvertering.

Zodoende wekte het knolgewas de interesse van het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen, dat actief is in Kruishoutem. Na enkele jaren onderzoek naar de teelt en vermeerdering ervan, werden in 2014 de eerste stappen genomen om het onderzoek verder te verdiepen. Binnen het Yacomix-project, dat gefinancierd wordt door het Groente Innovatie Fonds (GIF) Limburg, wil PCG de kennis over de teelt en bewaring van yacon verruimen en ook een beter zicht krijgen op de marktwaarde van dit product.

Hiervoor werd een teelttechnische veldproef aangelegd en werden in totaal 12 variëteiten uitgetest. Hieruit bleek dat de plant in Vlaanderen goed groeit: hij vergt nauwelijks onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en kan op iedere grondsoort geteeld worden. De broedknollen worden bewaard voor een planting volgend jaar en de eetknollen zullen onder meer gebruikt worden in het smaak- en consumentenonderzoek. Dit voorjaar wordt daarom een team samengesteld en getraind om de sensorische kwaliteiten (geur, vorm, smaak en textuur) te beschrijven.

Daarnaast zal ook kwalitatief en kwantitatief consumentenonderzoek gebeuren om enerzijds te peilen naar de verwachtingen en perceptie van consumenten over yacon en anderzijds te achterhalen hoe consumenten het product beoordelen op vlak van uiterlijk, geur, smaak en textuur. Tot slot wordt gepeild of ze de producten zouden kopen, welke prijs ze ervoor zouden willen betalen en hoe het product in de markt moet worden gezet.

Beeld: provincie Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek