nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.12.2017 Provincie Antwerpen investeert in groene bosranden

Ook dit jaar gaan rond deze tijd op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen duizenden jonge struiken en bomen de grond in. Bedoeling: voor een mooie en diverse overgang tussen het bos en de omgeving zorgen. De bosrandenactie is een initiatief van de Antwerpse bosgroepen, vzw’s die private boseigenaars ondersteunen bij het beheer van hun bos. “De voorbije acht jaar werd in totaal 42 kilometer bosrand aangeplant”, aldus gedeputeerde Rik Röttger. 

Op verschillende plaatsen worden deze dagen duizenden struiken en bomen geplant om zo voor een mooie en (bio)diverse overgang tussen het bos en de omgeving te zorgen. De bosrandacties zijn een gedeeld initiatief van de provincie Antwerpen, verschillende Antwerpse gemeenten en de Vlaamse Bosgroepen. Die laatste worden ondersteund door de provincies en tellen bijna 13.000 leden, goed voor een derde van de privé-boseigenaars in Vlaanderen, die alles samen over bijna 55.000 hectare bos beschikken.

“Het gaat om een mengeling van inheemse struik- en boomsoorten”, zo klinkt het. “De combinatie van bloemenrijke struiken en boomsoorten als lijsterbes, kastanje en zwarte els maakt van de bosrand een waar paradijs voor vlinders, bijen, vogels, insecten en kleine zoogdieren.” De bosrandenactie vindt al voor de zestiende keer plaats. “De voorbije acht jaar werd in totaal 42 km bosrand aangeplant. Provincie Antwerpen ondersteunt deze actie graag, want ze betekent een stevige boost voor de biodiversiteit”, aldus gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur Rik Röttger. 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Bosgroep Antwerpen Noord

Volg VILT ook via