nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2017 "Pukkelpopstorm en Ruslandban hebben veel stuk gemaakt"

Dat het de fruittelers niet voor de wind gaat, blijkt uit de getuigenis van Kris Van der Velpen uit Bekkevoort in Het Laatste Nieuws. Na 27 jaar heeft hij zijn activiteiten stopgezet. “Ik wilde het faillissement niet afwachten en heb dan zelf beslist om te stoppen”, klinkt het. Vooral de Pukkelpopstorm en de boycot van Rusland hebben volgens hem veel kapot gemaakt. Boerenbond bevestigt dat de sector zich in zwaar weer bevindt. “Zeker sinds de Ruslandcrisis zijn er geen goede jaren meer geweest, dat begint te wegen”, stelt woordvoerder Anne-Marie Vangeenberghe.

Kris Van der Velpen is geen onbekende in landbouwmiddens. Jarenlang schreef hij als één van de vaste dagboekschrijvers in Boer&Tuinder over het reilen en zeilen op zijn fruitteeltbedrijf. Maar sinds februari is hij fruitteler-af. Nu pas kan hij vertellen over wat er precies is misgelopen. “Fruit telen was mijn leven. Ik deed het met veel passie en goesting. Ik ben 27 jaar geleden gestart met een fruitbedrijf met appels, peren en kersen. Stilaan kon ik het uitbouwen tot een mooie 22 hectare fruit. Er was wel eens een jaar dat tegenviel, maar dat verlies werd steeds weer goedgemaakt”, getuigt hij.

Tot de Pukkelpopstorm over het Hageland raasde. De boomgaarden van Kris Van der Velpen werden niet gespaard en twee derde van de normale oogst was naar de vaantjes. “Toen heb ik een zware slag gehad, temeer omdat ik door administratieve fouten niets heb kunnen ontvangen van het Rampenfonds. Een hagelverzekering had ik ook niet. Dat verlies heb ik nooit meer kunnen compenseren. Zelfs het fruit dat eerst nog wel goed leek, bleek uiteindelijk niets meer waard”, vertelt hij. Bovendien had de storm ook zijn impact op de volgende jaren, want de bomen waren erg beschadigd.

Toch bleef de fruitteler niet bij de pakken zitten en deed hij verder. Tot Rusland in 2014 een importban uitsprak over alle Europese landbouwproducten. “Toen was het helemaal gedaan. Ik heb het fruit met vijf cent onder kostprijs moeten verkopen. Ik heb nog even volgehouden erna, maar dit jaar was het echt vijf voor twaalf wilde ik niet in de financiële problemen geraken.” De voorbije jaren had Van der Velpen zijn bedrijf al verkleind tot 15 hectare. Nu heeft hij het grootste deel verkocht, enkel nog een kleine boomgaard heeft hij behouden zodat hij toch nog een beetje in bijberoep kan telen.

Daarnaast richtte hij zijn eigen tuinbedrijfje op en werkt hij deeltijds voor Natuurpunt. “De switch was best wel moeilijk. Gelukkig kreeg ik veel steun van Boeren op een Kruispunt. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik niet te veel in de miserie zou komen.” De voormalige fruitteler stelt dat heel wat fruittelers vandaag in hetzelfde schuitje zitten. “De kleine telers kunnen de opgestapelde verliezen niet meer aan. Ook dit jaar zal er weer veel fruit verloren gaan door de nachtvorst. Enkel de telers met veel kapitaal en gronden zullen overleven. Dat is heel jammer, maar helaas bittere realiteit.”

Riccy Focke van Boeren op een Kruispunt heeft naar eigen zeggen te weinig zicht op de fruitteeltsector om de bewering van Van der Velpen te bevestigen of te ontkennen. Maar bij Boerenbond wordt wel bevestigd dat de sector het moeilijk heeft. “We horen dat het slecht gaat en de cijfers bewijzen dat het slecht gaat, maar duidelijkheid over het aantal stoppers hebben we niet”, vertelt Anne-Marie Vangeenberghe. Maar dat hier en daar gronden worden verkocht, heeft de organisatie wel al gehoord.

Volgens de Boerenbondwoordvoerder heeft de Ruslandcrisis in 2014 een niet te onderschatten impact gehad op de sector. “Maar eigenlijk hebben de fruittelers al sinds 2012 geen goede jaren gehad”, luidt het. "Het is vooral bang afwachten wat dit jaar brengt. De investeringen voor 2017 zijn gemaakt. We weten nu al dat de opbrengst niet goed zal zijn. Op dat vlak is het nog wachten op nieuws van Polen. Als het daar wel meevalt, dan zullen de prijzen ook aan de lage kant zijn. En dan sluit ik niet uit dat er in 2018 wel grote gevolgen zullen zijn ."

Bron: Het Laatste Nieuw/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via