nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2019 Raad van State begraaft de glastuinbouwzone in Melsele

Het actiecomité dat zich verzette tegen een grote glastuinbouwzone in Melsele laat weten dat de plannen definitief zijn vernietigd door de Raad van State. De provincie Oost-Vlaanderen had de plannen voor een 60 hectare grote cluster van glastuinbouwbedrijven al opgeborgen, maar de beroepsprocedure liep nog. “Het klopt dat eind vorig jaar de politieke steun is verdwenen bij de aanstelling van het nieuwe provinciebestuur, maar de beslissing van de Raad van State betekent dat er nu ook juridische zekerheid is voor alle landbouwers en eigenaars in Melsele-Zuid”, zegt woordvoerder Bram Massar in de krant.

Bij de voorstelling van het nieuwe beleidsplan van de provincie Oost-Vlaanderen raakte bekend dat het project rond de glastuinbouwzone in Melsele stopgezet wordt. De clustering van zo’n 60 hectare aan glazen serres stootte op veel protest. Door het gebrek aan draagvlak bij de bevolking en de plaatselijke landbouwers verzette ook het gemeentebestuur van Beveren zich er fel tegen. Daarom besloot de nieuwe deputatie om de plannen op te bergen en de vrijgekomen middelen te investeren in bedrijventerreinen.

Een eerste versie van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan werd in 2013 geschorst. De procedure tegen het aangepaste PRUP liep nog. De actiegroep ‘Geen tuinbouwzone in Melsele’ laat nu weten dat de Raad van State ingegaan is op hun vraag tot vernietiging van de plannen. “Nu is het definitief van de baan”, laat de woordvoerder van het comité in de kranten Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws optekenen. Het actiecomité verenigde landbouwers en omwonenden, en kreeg in zijn strijd tegen het aangepaste plan de steun van het Beverse gemeentebestuur. Ze hebben hun verzet tien jaar lang volgehouden.

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad/eigen verslag

Beeld: Algemeen Boerensyndicaat

Volg VILT ook via