nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.04.2019 Rampenfonds komt tussen in stormschade te Alveringem

De Vlaamse regering heeft de storm die op 27 juli vorig jaar over het West-Vlaamse Alveringem trok als ramp erkend. Na publicatie in het Staatsblad hebben slachtoffers drie maanden de tijd om een dossier in te dienen bij het Rampenfonds. Er werden door de gemeente 17 schadegevallen genoteerd, voor een totaalbedrag van 128.840 euro. “Verschillende gebouwen werden getroffen, maar vooral de oogst, en in het bijzonder de maïs, leed veel schade”, zegt schepen van Landbouw Jacques Blanckaert.

De Vlaamse regering baseert zich voor een erkenning op de adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaams Milieu Maatschappij (VMM). Daaruit bleek dat de vereiste waarden voor regen en wind werden overschreden. Zo moet er minstens 30 liter neerslag per vierkante meter in een uur tijd of 65 liter in 24 uur zijn gevallen. Toch is het nog steeds de verzekeraar die in principe moet vergoeden. Het Rampenfonds betaalt enkel de schade die niet kan worden verzekerd in het kader van een brandpolis.

Alveringem deed kort na de feiten een aanvraag tot erkenning van de storm als algemene ramp. “De storm teisterde vooral de strook tussen de deelgemeenten Beveren en Gijverinkhove”, zegt schepen van Landbouw Jacques Blanckaert (CD&V).

Bron: Belga / Het Nieuwsblad

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via