nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2019 Rechter veroordeelt Agristo voor hinder frietfabriek

Het aardappelverwerkend bedrijf Agristo is voor de derde keer op rij veroordeeld voor lawaai- en geurhinder. Dat brengt de teller op 400.000 euro aan boetes in drie jaar. De buurtbewoners van de vestiging in de West-Vlaamse deelgemeente Hulste vragen dat de fabriek gesloten wordt. Zij klagen al jaren over een sterke frietgeur en storend geluid in de buurt van het bedrijf en sturen aan op een sluiting. Eind deze maand moet minister Koen Van den Heuvel zich buigen over de exploitatievergunning van Agristo want de vergunning die zijn voorganger Schauvliege toekende, werd vernietigd door de Raad van State.

De buren van de frietfabriek van Agristo in Hulste, een deelgemeente van Harelbeke, dienden de voorbije jaren verschillende klachten in voor de hinder die het bedrijf veroorzaakt. Maandag werd Agristo veroordeeld door de correctionele rechtbank van Kortrijk tot een boete van 178.000 euro voor geur- en lawaaihinder en de periode van exploitatie zonder geldige vergunning. Dat brengt het totaal op zo'n 400.000 euro aan boetes en schadevergoedingen in drie jaar, opgelegd door de rechtbank.

De strafrechter had het in zijn vonnis over “concurrentievervalsing en schaamteloos geldgewin”. Agristo had weliswaar een milieuvergunning, maar die werd door de Raad van State vernietigd. Ook de nieuwe milieuvergunning, toegekend door ex-minister Joke Schauvliege in oktober vorig jaar, bestempelde de rechter als onwettig. Die vergunning heeft Agristo nodig om verder te kunnen produceren. Eerder gaf de firma aan dat ze 1,2 miljoen euro wil investeren in de fabriek in Hulste om de hinder te beperken, maar dat volstaat voor de buren niet. In mei zal de rechtbank uitspraak doen over een eventuele sluiting van het bedrijf.

Agristo betreurt de nieuwe veroordeling. “We proberen volop aan een oplossing te werken”, vertelt legal and external affairs manager Ward Claerbout aan Het Laatste Nieuws. “Er is een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd die het bedrijf moet toelaten bijkomende investeringen te doen. Een metershoge schouw en een naverbrander die geurpartikels uit de lucht haalt en verbrandt. Goed voor 1,2 miljoen euro. We hebben er vertrouwen in dat die vergunning alle problemen zal oplossen.” Het is aan Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel om voor het einde van de maand een nieuwe omgevingsvergunning al dan niet toe te kennen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via