nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2018 Rechtszaak ingeleid tegen kalfsvleesproducent Vanlommel

Deze week is de rechtszaak gestart tegen slachthuis Vanlommel uit Olen. Het bedrijf moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor inbreuken op de hygiënevoorschriften en voor het versturen van een partij vervallen vlees naar Kosovo. Dat laatste zou een menselijke fout geweest zijn, schrijft Het Laatste Nieuws op basis van informatie van het Voedselagentschap, en geen intentionele fraude. Het openbaar ministerie zal wellicht een geldboete vorderen voor twee verschillende inbreuken.

De Kosovaarse autoriteiten onderschepten in de zomer van 2017 een lading diepgevroren vlees, afkomstig van slachthuis Vanlommel in Olen. Van twee pallets, op een lading van 20 ton, was de houdbaarheidsdatum met een drietal weken verstreken. Volgens het bedrijf ging het om een menselijke fout: de twee pallets waren bestemd voor de diervoederindustrie en waren per vergissing meegestuurd. Het Voedselagentschap bevestigde dat er geen aanwijzingen waren voor intentionele fraude.

De Kosovaarse bestemmeling van het vlees was betrokken partij in het schandaal rond slachthuis Veviba uit Bastenaken. Dat was in maart zijn vergunning kwijtgespeeld, nadat er fraude met de vervaldata van vlees werd vastgesteld. Naast het versturen van vervallen vlees – zonder bedreiglijk opzet – zal de Oolse specialist in kalfsvlees zich ook moeten verantwoorden voor inbreuken op de hygiënevoorschriften. Inhoudelijk wordt de zaak pas op 19 november behandeld. Een vonnis wordt ten vroegste in december uitgesproken.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Vanlommel

Volg VILT ook via