nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2018 Recordaantal recalls door het FAVV: wat zit erachter?

Van popcorn tot erwtjes: allemaal is het dit jaar al uit de rekken gehaald door het Voedselagentschap. Daarmee stevenen we in 2018 af op een record: 131 keer al moest een voedingsmiddel uit de supermarkten worden teruggeroepen, tegenover 50 à 60 keer de vorige jaren. Het Laatste Nieuws vraagt zich af hoe dat kan, ondanks alle controles in de bedrijven? De krant laat twee professoren aan het woord die uitleg geven bij enkele van die recalls. "Als je kippen vrij laat rondscharrelen en minder pesticiden gebruikt, moet je ook al eens een bacterie aanvaarden."

Een recordaantal recalls in 2018: wil dat zeggen dat ons voedsel onveiliger wordt? Hoegenaamd niet, benadrukt het Voedselagentschap (FAVV). "Er wordt gewoon meer gecontroleerd. Het FAVV laat gemiddeld 200 stalen per dag nemen en de resultaten zijn in 96,4 procent van de proeven conform aan alle regels. De bedrijven voeren ook hun eigen controles op. Iedereen neemt duidelijk meer verantwoordelijkheid, en dat vertaalt zich in het aantal terugroepacties. Ook gebeurt het dat één product onder verschillende merknamen of door verschillende bedrijven verkocht wordt: als elk van hen apart een recall doet, stijgt het cijfer meteen."

Zo werden dit jaar abrikozenpitten teruggeroepen omdat er een te hoog gehalte cyanide in aangetroffen was. "Het is een bittere stof die van nature in abrikozenpitten zit", legt Bruno De Meulenaer, professor Chemische Voedselveiligheid aan de UGent, uit. Abrikozenpitten zijn niet echt een lekkernij. "Eigenlijk is het zelfs vreemd dat mensen die pitten eten, maar er doen fabels de ronde dat ze helpen bij de genezing van kanker. Soms wordt abrikozenpitpoeder ook gemengd onder amandelpoeder, omdat het goedkoper is. In dat geval spreken we van gesjoemel, dat dankzij het Voedselagentschap aan het licht komt."

Eén van de hoofdredenen waarom voedsel terug uit de rekken wordt gehaald, is salmonella. De bacterie, die een mens flink wat last met maag en darmen kan bezorgen, zat dit jaar al in hamburgers, kebab, kipfilets en schnitzels. “Niet leuk, al is de reden eigenlijk positief”, zegt professor Sas. "We zijn meer bekommerd geworden om dierenwelzijn en willen bijvoorbeeld niet meer dat kippen de hele dag in een steriel hok zitten. Maar als kippen rondscharrelen en als dieren vrij grazen, vergroot het risico dat ze salmonella in de darmflora krijgen. Dit is een afweging tussen veiligheid enerzijds en welzijn anderzijds.”

Nog opvallend: veel recalls van dit jaar hebben te maken met schimmels. Om die reden werden pinda's, pistachenoten, vijgen, abrikozen en de popcorn van Albert Heijn teruggeroepen. "Dat is een gevolg van het verminderde gebruik van pesticiden en herbiciden in de landbouw”, zegt professor Benedikt Sas van de Vakgroep Voedselveiligheid aan de UGent. “We willen dat er minder bestrijdingsmiddelen worden ingezet, want dat is beter voor onze gezondheid: we krijgen minder chemie binnen en een al te steriel leven zorgt op den duur voor allergieën. Maar de keerzijde van een meer natuurlijke landbouw is dat schimmels dan makkelijker kunnen groeien, zeker als de opslag van de voeding in een warm en vochtig klimaat gebeurt. Noten en maïs zijn hier erg vatbaar voor."

Het laatste voorbeeld doet waarschijnlijk nog een belletje rinkelen: listeria. Het groentebedrijf Greenyard had deze zomer zijn handen vol met het bestrijden van de bacterie. "Niet enkel vlees, maar ook groenten kunnen besmet zijn”, reageert professor Benedikt Sas. “We evolueren naar een meer natuurlijke landbouw, waarin minder kunstmest wordt gebruikt en meer 'echte' mest. Maar dat verhoogt het risico op darmbacteriën die op ons voedsel terechtkomen. Ook op voedsel dat heel onschuldig lijkt, zoals een erwtje."

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Jelle Goossens iov Rikolto

Volg VILT ook via