nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.12.2017 Recordvermogen aan extra windenergie in Vlaanderen

Het afgelopen jaar werden in Vlaanderen 80 nieuwe windturbines gebouwd. Dat aantal is op zich geen record, maar samen hebben de nieuwe windturbines wel een recordvermogen van 226 megawatt. “Het vermogen per windturbine wordt steeds groter. Op die manier kunnen we de doelstelling tegen 2030 halen“, vertelt Bart Bode van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) aan de openbare omroep.

Elk jaar maakt de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) bekend hoeveel windturbines er zijn bijgekomen. In 2017 zijn er 80 gebouwd, en zo komt het totaal geïnstalleerd vermogen aan windenergie in Vlaanderen op 1.148 MW. Dat is het equivalent van een grote kernreactor zoals Doel 3 of 4.

Vooral in Antwerpen (34) en Oost-Vlaanderen (34) kwamen er het voorbije jaar windturbines bij. Die werden meestal in de havengebieden geïnstalleerd. In West-Vlaanderen kwamen er geen windmolens bij, vooral als gevolg van luchtvaartbeperkingen in Koksijde en Oostende. In 2015 werden er nog vijf windturbines meer gebouwd, maar die hadden samen een lager vermogen van 205 megawatt.

Volgens Bart Bode, VWEA-directeur, is het een realistische ambitie om zoals gepland de capaciteit tegen 2030 te verdubbelen. "Zeker omdat nieuwe windturbines veel krachtiger zijn dan de types turbines die we de voorbije tien jaar bouwden." De Vlaamse regering wil 280 extra windturbines tegen eind 2020.

Bron: Belga / VRT NWS

Volg VILT ook via