nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.07.2019 Reddingsoperatie voor Limburgs veen

Het project Care-Peat gaat in vijf Europese landen veengebieden herstellen, zodat die opnieuw CO2 kunnen wegfilteren uit de lucht en opslaan in de bodem. Het grootste projectgebied ligt in Beringen, Limburg: de Vallei van de Zwarte Beek. Daar gaat Natuurpunt, hoofdpartner van Care-Peat, veen herstellen op verschillende plaatsen. “Zo kan het gebied opnieuw een natuurlijke bondgenoot worden in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt Chris Dictus van Natuurpunt.

Natuurpunt gaat samen met Franse, Nederlandse, Ierse en Engelse wetenschappers onderzoeken hoe veen het best hersteld kan worden, onder meer in de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen en Lummen. “Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur, maar ook voor ons klimaat”, legt Chris Dictus van Natuurpunt uit. “Gezond veen is een enorme buffer van CO2. Op wereldschaal kan veen zelfs dubbel zo veel van het gas opslaan als bos.” Wereldwijd bestaat slechts drie procent van het grondoppervlak uit veen, maar dat veen bevat wel 30 procent van alle CO2-voorraden op aarde.

Maar er is één voorwaarde: het veen moet nat blijven. “Vandaag vallen heel wat veengebieden droog of worden ze slecht onderhouden”, weet Chris Dictus. “Daardoor stoten ze meer CO2 uit dan ze opnemen. Met het project Care-Peat willen we daar iets aan doen door bestaande veengebieden grondig te herstellen.” In de Vallei van de Zwarte Beek zal in totaal 250 hectare veenoppervlakte hersteld worden door het waterpeil plaatselijk te verhogen. “Nadat het veen is hersteld, gaan we nieuwe beheertechnieken gebruiken die omkunnen met de nieuwe, nattere bodem: aangepaste maaimachines met weinig bodemdruk en zelfs handenarbeid.”

Voor het herstel van start gaat, gaan de onderzoeksinstellingen eerst nog metingen uitvoeren om de opslag van CO2 te berekenen en te voorspellen. Daarbij wordt ook gewerkt met nieuwe technieken zoals drones. Uiteindelijk zullen de deelnemende onderzoeksinstellingen en natuurverenigingen drie jaar lang nauw samenwerken om veengebieden te herstellen, zodat ze opnieuw CO2 kunnen opslaan in de bodem in plaats van het vrij te laten in de atmosfeer.

Meer weten? Klik hier of bekijk dit fragment uit het VRT-journaal.

Bron: Eigen verslaggeving / VRT

Beeld: Natuurpunt (Vilda - Jeroen Mertens)

Volg VILT ook via