nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.05.2020 Rederscentrale werkt aan akkoord rond stillegvergoeding

De Rederscentrale zal een regeling uitwerken zodat vissers een beroep kunnen doen op de Europese stillegvergoeding. Dat werd maandag beslist in een overleg met Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits (CD&V). De prijzen van de vis zijn momenteel historisch laag en er is een overaanbod omdat de vraag is gedaald. Daarom wil de sector een beroep doen op de premie die wordt toegekend per schip dat niet uitvaart. De reders werken nu aan een plan om te bepalen wie wanneer zal uitvaren en wie niet.
Terwijl tarbot vorig jaar nog voor ruim 40 euro per kilo verkocht werd, is de prijs vandaag gehalveerd. Die duik van de prijzen is onder andere te wijten aan de sluiting van de horeca, de annulatie van trouw- en familiefeesten, een dalende export en het stopzetten van markten.
 
De coronacrisis hakt stevig in op de visserijsector. Volgens de sector is er momenteel sprake van een verminderd inkomen van 40 à 50 procent. Naar aanleiding daarvan was er maandagmorgen een overleg tussen minister Crevits, de Oostendse visserijsector en Rederscentrale. "Onze vissers willen de voedselbevoorrading niet zomaar stoppen, maar ze vragen wel een compensatie voor het grote inkomensverlies", zegt directeur van de Rederscentrale Emiel Brouckaert.
 
"De vissers kunnen een beroep doen op de Europese stillegvergoeding, maar dan moeten ze wel onderling afspreken wie er zal uitvaren en wanneer. Ook de hoeveelheden vangst zullen besproken moeten worden", aldus Crevits. Dat plan zal volgens de Rederscentrale deze week rond zijn. "We werken een systeem uit om wat minder te vissen en hopen ook dat de prijzen zo wat normaliseren. Al moeten ook andere landen hierin meewillen", aldus Brouckaert.
 
Volgens La Dernière Heure komt de coronacrisis voor de vissers bovenop het slechte jaar 2019. Vorig jaar haalden Belgische vissersboten 13.659 ton vis naar boven. Dat is 7,5 procent minder dan in 2018, dat toen al het slechtste jaar ooit was, berekende de krant die stelt dat deze cijfers ver onder die van het recordjaar 1955 liggen, toen 69.500 ton werd opgevist.
 
Het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid wijst erop dat de hoeveelheid vis die naar boven wordt gehaald weinig zegt over hoe goed of hoe slecht een jaar is geweest. "Daarvoor moet je kijken naar de winst per rederij. 2018 en 2019 waren economisch juist wel zeer goede jaren voor de visserijsector", klinkt het. La Dernière Heure trekt dus de verkeerde conclusies uit de cijfers. "Zeker de vergelijking met het jaar 1955 loopt mank. Toen waren er amper beheersmaatregelen waardoor er wellicht een sterke overbevissing gebeurde", aldus woordvoerder Nele Vanslembrouck.
 
Ook de verschillende factoren waarmee de Waalse krant de daling verklaart, gaan niet meer op. Volgens La Dernière Heure zou de overbevissing van de voorbije jaren een daling in de hand werken omdat er steeds minder vis in de zee zit. "In 2015 werd één op de drie vissoorten al als bedreigd beschouwd. In de Noordzee zouden per vierkante kilometer nog 40.000 vissen zitten. Twintig jaar geleden was dat nog zowat 200.000", aldus de krant.
 
Ook de bewering dat overbevissing aan de basis zou liggen van de lagere hoeveelheid gevangen vis, weerlegt het Departement Landbouw en Visserij. "Door de vele beheersmaatregelen, zoals vangstbeperkingen, bevinden de meeste vissoorten in de Noordzee zich nu juist in een goede biologische toestand. Bovendien is het zo dat onze vaartuigen maar beperkt in de Noordzee vissen", luidt het. 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via