nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2019 Regenwoud in Brazilië meer dan ooit op de schop

Het regenwoud krijgt het zwaar te verduren. Op een jaar tijd is nog eens 15 procent van het Braziliaanse Amazonegebied ontbost. Als klap op de vuurpijl is het aantal bosbranden dit jaar explosief gestegen en krijgt illegale ontbossing vrij spel. Maar de nationale en internationale kritiek op het beleid van Braziliaans president Jair Bolsonaro valt in dovemansoren. 
In de periode tussen augustus 2018 en juli 2019 werd 5.054 vierkante kilometer van het Braziliaanse Amazonegebied, dat voor 60% in Brazilië ligt, gerooid. Nog een opvallend cijfer: in juli alleen werd 1.287 vierkante kilometer vernield, vier keer meer in vergelijking met juli 2018. Deze resultaten passen perfect in het beleid van de Braziliaanse president die meer plaats wil maken voor landbouwgrond, veeteelt en mijnbouw.
 
Als Bolsonaro op dit elan verder gaat, zou de ontbossing verdrievoudigen. Daarmee worden de inspanningen om het regenwoud te beschermen teniet gedaan. Ook voor de wereldwijde CO2-uitstoot betekent dit een regelrechte ramp. Want ontbossing wordt gezien als een belangrijke oorzaak van klimaatopwarming. Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan dit op in de bomen en in de bodem. Bij ontbossing is er een dubbel verlies: de CO2 wordt niet meer opgeslagen maar komt ook opnieuw vrij uit de bodem.
 
Maar van wijken wil de Braziliaanse radicaal-rechtse president niet weten. Nadat INPE (Braziliaanse Centrum voor Ruimteonderzoek) cijfers vrijgaf over de ontbossing, werd de directeur ontslagen. De overheidsinstantie zou volgens de president de cijfers kunstmatig opgeblazen hebben. Daarnaast verlaagde hij de budgetten voor het milieubeleid met maar liefst 95%, maakte hij de instantie die waakt over de illegale houtkap vleugellam en voegde hij de milieubevoegdheden bij het ministerie van Landbouw.
 
Ook internationale kritiek laat Bolsonaro van niet aan zijn hart komen. Duitsland besloot begin augustus om de milieusubsidie van 35 miljoen euro te blokkeren. Noorwegen dreigde ermee om zijn steun aan het Fonds voor het behoud van het Amazonewoud te halveren of zelfs volledig terug te trekken. De Braziliaanse president reageerde botweg dat hij ‘hun geld niet nodig heeft’. De Franse president Emmanuel Macron sprak recent over een "internationale crisis" en hij wil dat de G7-landen die komend weekend bijeenkomen in het Franse Biarritz hier met spoed over overleggen. Op social media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags trending in veel landen.
 
Ook over de bosbranden, die dit jaar tot een recordhoogte zijn opgelopen, sloeg Bolsonaro eenzelfde toon aan. Tot nu toe werden meer dan 72.000 branden geteld. De branden worden vaak veroorzaakt door boeren die, legaal of niet, land willen vrijmaken. Maar de bosbranden zijn volgens Bolsonaro te wijten aan de ngo’s. Ze zouden volgens hem zelf brand stichten om de aandacht te vestigen op het feit dat de regering de financiële steun aan ngo’s opzegde. Bewijs voor zijn beschuldigingen leverde hij evenwel niet. Wetenschappers van INPE schrijven de bosbranden niet toe aan natuurlijke oorzaken.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via