nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2018 "Regering én FAVV faalden in Veviba-dossier"

Het Voedselagentschap is na de vaststellingen van etikettenfraude door Veviba in Kosovo net minder beginnen controleren bij het bedrijf. Dat zegt Groen, die de tien kaften met bijlages bij het Veviba-rapport van het FAVV heeft doorgenomen. Volgens de groenen bewijzen de bijlages niet alleen dat er fouten zijn gemaakt door het agentschap en justitie, maar ook door de regering. De groenen willen nu volledige transparantie van minister van Landbouw Denis Ducarme. "Als men dat niet spontaan doet, dan zullen we een parlementaire onderzoekscommissie vragen. Dat mag gerust opgevat worden als een waarschuwing", aldus fractieleider Kristof Calvo.

Het FAVV kwam gisteren met het langverwachte rapport over de Veviba-affaire. Een synthese van tien pagina's is voor iedereen beschikbaar, de parlementsleden konden ook de bijlages - tien kaften, 4.000 pagina's - inkijken. De fractie Groen-Ecolo deed dat en spreekt van “belangrijke nieuwe elementen". Eerste in de rij: de "trage" reactie van het FAVV nadat in oktober 2016 in Kosovo was vastgesteld dat vleesverwerker Veviba met de etiketten had gefraudeerd. Uit de bijlages blijkt dat 29 van de 34 geleverde paletten geen etiket hadden, en dat er bovendien "sporen van verwijdering" waren.

Toch heeft het FAVV de voogdijminister niet onmiddellijk geïnformeerd en is er geen onderzoek ten gronde geweest tot nu, hekelt Groen. "Je moet geen ervaren medewerker van het FAVV zijn om hier alle alarmbellen te horen afgaan", verwoordt fractieleider Kristof Calvo het. Ook na een tweede alarmsignaal in november 2016 - volgens de bijlages over "economische fraude" bij Veviba door "vervalsing van de interne traceerbaarheid", maar meer details zijn er niet - schiet het FAVV niet onmiddellijk in actie, zegt Groen. Ook justitie reageerde volgens de partij traag.

Een tweede belangrijk element: het Voedselagentschap voert de controles na de vaststellingen niet op, maar vermindert het aantal zelfs. In 2016 nam het FAVV de twee afdelingen van Veviba - de versnijderij en het deel waar het vlees wordt ingevroren - twaalf keer onder de loep, het jaar daarna maar acht keer. Van de twaalf controles in 2016 dateren er volgens Groen negen van vóór de vaststellingen van fraude in Kosovo. Bovendien heeft het FAVV de fraude die in Kosovo is vastgesteld nu pas - op 8 maart - aangemeld in het Europees aanmeldingssysteem, en dus niet toen het in 2016 aan het licht kwam, zegt Groen. "Dat systeem is nochtans geen persagentschap. Je moet het niet rapporteren als het uitbreekt in de media, maar wanneer het probleem wordt vastgesteld", zegt Calvo.

Het FAVV heeft dus wel degelijk fouten gemaakt, zeggen de groenen, maar ook de regering ging in de fout. Het FAVV verwijst in de bijlages naar besparingen in het personeelsbestand - 99 voltijdse equivalenten minder sinds 2014 - en stelt dat ook justitie en politie niet gewapend zijn om hen in de controleopdracht bij te staan. Het agentschap maakt daarbij de vergelijking met Nederland: "zeventien voltijdse equivalenten zijn beschikbaar bij de LCE's (lokale controle-eenheden, red.), de Nederlandse eenheden hebben 125 voltijdse equivalenten ter beschikking die over uitgebreide politionele bevoegdheden beschikken", klinkt het.

Een tweede element is de focus van de regering op de export van Belgisch vlees, die volgens Groen ingaat tegen de doelstelling van voedselveiligheid. "De focus op export is een expliciete beleidskeuze, die het FAVV is opgedrongen", zegt Calvo. Hij verwijst daarvoor naar een interne FAVV-nota in de bijlages, waarin het agentschap het heeft over de vraag van slachthuizen en vleesfederatie FEBEV om samen te werken en zo de export naar onder meer China te bevorderen.

Het FAVV zegt daarin dat het tekortkomingen vaststelt bij de slachthuizen inzake hygiëne, wat de "nonchalante attitude" en het "trage begrip" bij het management van slachthuizen bewijst. "De nonchalance was dus gekend", zegt Kamerlid Anne Dedry, "de logische conclusie zou dus zijn dat de sector zeker intens gecontroleerd wordt, maar de regering heeft twee doelstellingen: de economische belangen van de sector, en dan voedselveiligheid."

Volgens Groen is het "geen probleem" dat de regering ook de economische belangen vooropstelt, maar moet er een systeem komen waardoor "het ene niet primeert op het andere." Dat de minister van Volksgezondheid de bevoegdheid over het FAVV heeft, en niet die van Landbouw, is voor de partij een eerste stap in de goede richting. De groenen willen nu volledige transparantie van minister van Landbouw Denis Ducarme. "Als men dat niet spontaan doet, dan zullen we een parlementaire onderzoekscommissie vragen. Dat mag gerust opgevat worden als een waarschuwing", aldus Calvo.

"In het publieke rapport is het FAVV nog relatief voorzichtig, dat heeft wellicht te maken met de druk op de topman. Maar als je kijkt naar de bijlages, dan wijst het Voedselagentschap wat ons betreft terecht de regering met de vinger. Dit is nu een politieke kwestie geworden en een verantwoordelijkheid van minister Ducarme en zijn voorganger Borsus", besluit Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet. De groenen voelen de minister morgen/woensdag aan de tand in de Kamercommissie.

Bron: Belga

Volg VILT ook via