Regering legt regels rond werking Jachtfonds vast

De Vlaamse regering heeft de regels rond de werking van het Jachtfonds goedgekeurd. Hubertus Vereniging Vlaanderen noemt dit een grote stap in het verder professionaliseren en stroomlijnen van de sector. “Dit maakt van de jachtsector een volwaardige natuurbeheerder”, klinkt het. Vogelbescherming Vlaanderen vraagt echter dat de regering de regels over de werking van het Jachtfonds herziet omdat het vreest dat er te eenzijdig zal ingezet worden op wildbeheer.
13 oktober 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:47
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft de regels rond de werking van het Jachtfonds goedgekeurd. Hubertus Vereniging Vlaanderen noemt dit een grote stap in het verder professionaliseren en stroomlijnen van de sector. “Dit maakt van de jachtsector een volwaardige natuurbeheerder”, klinkt het. Vogelbescherming Vlaanderen vraagt echter dat de regering de regels over de werking van het Jachtfonds herziet omdat het vreest dat er te eenzijdig zal ingezet worden op wildbeheer.

Via deze beslissing liet de regering decretaal vastleggen dat een belangrijk deel van het Jachtfonds opnieuw moet worden geïnvesteerd in de praktische organisatie van het jachtgebeuren, maar ook in de verbetering van de leefgebieden van wildsoorten binnen het brede kader van natuurbehoud. Verder wil de overheid ook dat de middelen geïnvesteerd worden in preventieve maatregelen voor het tegengaan van schade door wildsoorten en beschermde soorten en in een verscherping van de handhaving van de jachtreglementering.

Het geld in het fonds komt vanuit de jachtsector zelf: via de opbrengsten van jachtverloven, openbare jachtverpachtingen, aangevuld met het inschrijfgeld van het jachtexamen. Jaarlijks zou het gaan om zo’n twee miljoen euro. “In het verleden verdwenen die middelen in een algemene pot, maar nu stromen ze dus terug naar de sector. Wij vinden dat niet meer dan logisch”, zegt Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Uit die pot van twee miljoen euro zal jaarlijks 495.000 euro naar het Agentschap voor Natuur en Bos gaan. Het geld zal gebruikt worden om de praktische organisatie van de jacht te optimaliseren, het jachtexamen te organiseren en het jachttoezicht te verscherpen. De Hubertus Vereniging Vlaanderen krijgt 300.000 euro per jaar voor zijn dagelijkse werking. De vereniging, die ruim 7.500 leden telt, wil de middelen vooral gebruiken om de expertise op het veld te vergroten en de lokale jagers beter te begeleiden.

De rest van het bedrag wordt besteed aan projecten rond duurzaam faunabeheer van de jachtwildsoorten en hun leefgebieden. Voorbeelden in dat kader zijn predatorcontrole, schademitigerende maatregelen, bestrijdingsstrategieën en populatiedynamica van roofdieren zoals vossen en kraaiachtigen. Iedereen kan projecten indienen, zolang die een duidelijke link met het jachtgebeuren hebben. Een Centraal Comité, met vijf vertegenwoordigers uit de jachtsector en zes van de overheid, zullen de projectvoorstellen beoordelen.

“Het Jachtfonds verhoogt de slagkracht van de jachtsector”, zegt Geert Van den Bosch van Hubertus Vereniging Vlaanderen. “Het geeft de mogelijkheid om nog beter het beheer van populaties te kunnen regelen. De beslissing van de Vlaamse regering zien we ook als een soort erkenning voor het vele werk dat jagers dagelijks doen voor de samenleving, werk dat vaak onzichtbaar blijft, zoals het bestrijden van wildschade of het bestrijden van exoten die inheemse diersoorten bedreigen.” Volgens Van de Bosch ligt deze beslissing ook in lijn met de algemene aanvaarding van de jacht in Vlaanderen. “In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zien we dat 44 procent van de Vlamingen vindt dat de politiek het jagen op wild niet mag verbieden en 35 procent vindt zelfs dat de politiek jagers meer verantwoordelijkheid mag geven.”

Vogelbescherming Vlaanderen is echter niet te spreken over de inhoudelijke invulling van het Jachtfonds en vraagt dat de regering het besluit grondig herziet. “We vrezen dat er van de voornemens inzake natuurbehoud niet veel zal terechtkomen. Zo gaat een grote som rechtstreeks naar Hubertus Vereniging Vlaanderen en naar het Agentschap Natuur en Bos dat de middelen zal gebruiken voor de praktische organisatie van de jacht”, klinkt het in een persbericht.

De natuurvereniging heeft bovendien ook weinig vertrouwen in het Centraal Comité dat enkel bestaat uit vertegenwoordigers van de jachtsector en van de overheid. “Er is geen enkele vertegenwoordiger uit de natuursector opgenomen en we denken dan ook dat de beslissingen over projectvoorstellen inzake faunabeheer wel erg ‘gekleurd’ zullen genomen worden en dat het Centraal Comité enkel oog zal hebben voor eenzijdig wildbeheer.” Vogelbescherming Vlaanderen zegt dat ook de Inspectiedienst Financiën zich al erg kritisch heeft uitgelaten over de werking van het Jachtfonds. “De dienst vreest belangenvermenging en heeft een negatief advies gegeven. Wij vragen dan ook dat de regering een evenwichtige hersamenstelling van het Centraal Comité in overweging neemt”, luidt het nog.

Beeld: Vogelbescherming Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek