nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.05.2018 Regering stelt beslissing over statiegeld uit

De Vlaamse regering heeft vrijdag geen akkoord bereikt over de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. Het verpakkingsplan van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) werd inhoudelijk zelfs niet aangesneden. De bespreking verschuift naar volgende week, zo is te horen. "De regering gaat voor een omvattend actieplan tegen zwerfvuil, maar de manier waarop is niet besproken", klinkt het op het kabinet van minister-president Geert Bourgeois.

De voorbije week liepen de gemoederen over het verpakkingsplan van minister Schauvliege hoog op. Vooral de (on)zin van statiegeld op blikjes en petflessen zorgde voor grote verdeeldheid tussen de coalitiepartners. Minister Schauvliege ziet statiegeld als het sluitstuk voor de strijd tegen zwerfvuil, maar coalitiepartners Open Vld en N-VA geloven niet dat de invoering van statiegeld de oplossing is.

Het verpakkingsplan van Schauvliege stond vrijdag op de agenda van de Vlaamse ministerraad. Maar het actualiteitsdebat van woensdag in het Vlaams Parlement maakte al duidelijk dat de tegenstellingen groot waren en dat een doorbraak weinig waarschijnlijk was. En voor wie nog twijfelde, was er minister-president Geert Bourgeois die in een radio-interview minister Schauvliege nog voor de start van de ministerraad een veeg uit de pan gaf over het feit dat ze al over het plan had gecommuniceerd nog voor het besproken was in de schoot van de regering.

“Het is zeer ongelukkig dat minister Schauvliege haar plannen voor de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen al in de media heeft gebracht. Er is nu een actualiteitsdebat op het scherp van de snee, wat de besluitvorming in de regering niet zal vergemakkelijken”, zei Bourgeois in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Hij liet ook weten dat zijn partij voorstander is van de strijd tegen zwerfvuil, maar dat er meer zwerfvuil is dan blikjes en petflessen. “Wij willen een totaalplan”, klonk het. Bourgeois stuurde ook aan op meer overleg met de betrokkenen uit de verpakkingssector en de retail.

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, gaf eerder al aan niet gewonnen te zijn voor de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. “Het biedt geen fundamentele oplossing tegen zwerfvuil. Bovendien doet het de prijzen verhogen en de consumenten moeten aan comfort inboeten omdat ze hun blikjes moeten bijhouden en terugbrengen naar de winkel, terwijl ze die vandaag perfect in hun blauwe zak kunnen deponeren”, klinkt het. Volgens Comeos is er al vaak gedebatteerd over de cijfers, maar wordt het perspectief van de consument nog te vaak uit het oog verloren. Om die meer te betrekken bij het dossier, maakte de federatie een korte video.

Steun voor haar voorstel krijgt minister Schauvliege wel van Natuurpunt. “Het systeem van Schauvliege is gebaseerd op het Noorse statiegeldsysteem waar innamepunten, zoals supermarkten, kleine ondernemers, tankstations, enz., een ‘handling fee’ krijgen die de investerings- en beheerkosten van het systeem kan compenseren”, klinkt het. Ze geloven niet in het voorstel van N-VA en Open Vld om het initiatief hierover aan de sector over te laten. “Wij prijzen minister Schauvliege om daar niet langer op te wachten en het heft in eigen handen te nemen. We hopen dat haar coalitiepartners uiteindelijk hetzelfde gezond verstand aan de dag zullen leggen”, klinkt het.

Na afloop van de Vlaamse regering kwam het bericht dat de knoop over het verpakkingsplan van Schauvliege nog niet is doorgehakt. Het dossier werd inhoudelijk zelfs niet aangesneden. Het agendapunt verhuist naar volgende week.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via