nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.01.2019 REO Veiling beleefde recordjaar

De Roeselaarse REO Veiling sloot het jaar af met een omzet van 184,5 miljoen euro. Dat is een stijging van vijf procent tegenover 2017. 2018 is daarmee het beste jaar ooit voor de veiling. Al is het volgens algemeen directeur Paul Demyttenaere een jaar met twee gezichten geworden. “De omzet van de eerste maanden lag 40 procent lager dan de voorbije jaren, een gevolg van de milde productie in het najaar van 2017”, analyseert hij. “Producten zoals prei en serresla hebben toen klappen gekregen. April is het kantelmoment geweest, de locomotief kwam vanaf dan heel snel op gang.”

185 miljoen euro: die recordomzet boekte de REO Veiling in 2018, een recordjaar op meerdere vlakken. Niet enkel de omzet steeg, ook de temperaturen klommen deze zomer vlot omhoog. Voor het tweede jaar op rij had de regio rond Roeselare te kampen met aanhoudende droogte. Vorig jaar waren daar negatieve effecten van te voelen, maar dit jaar was dat niet zo. "Toen was de droogte vooral beperkt tot onze provincie. Dit jaar was er in grote delen van Europa een tekort aan groenten. Door extra inspanningen van onze landbouwers plukten we daar de vruchten van", zegt algemeen directeur Paul Demyttenaere. "De aanvoer bleef ondanks de droogte ongeveer gelijk."

Nochtans leek 2018 geen recordjaar te worden. "Na de eerste maanden stonden we op een verlies van ongeveer 40 procent. Dat had te maken met het weer, maar ook met de overproductie die we meenamen uit 2017", duidt Demyttenaere. "Maar in april kwam de kentering en de droogte zorgde voor schaarste, wat de prijzen stuwde." Opvallend is de opmars van glastuinbouw. Tomaten staan voor het eerst in de geschiedenis op nummer één, met een omzet van 33,3 miljoen euro. Na tomaten komen prei, aardbeien en witloof. Serresla heeft het dan weer moeilijk. "Maar ook mini-groentjes zijn aan een fikse opmars bezig. Die zijn vooral nu, met de feestdagen, heel erg in trek", aldus de topman van de veiling. 

Voor 2019 is het koffiedik kijken. Vooral het weer is belangrijk. "Maar we gaan zeker nog even mee op de huidige golf. Er is na de lange droogte en warme zomer nog altijd sprake van schaarste, dus dat houdt nog even aan", besluit hij.

Bron: De Standaard / Belga

Volg VILT ook via