nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.02.2017 REO Veiling bij laureaten Food Waste Awards

De stad Gent, het bedrijf Rekub uit Antwerpen, de REO Veiling uit Roeselare en het Gentse project 'Rabot op je bord' zijn donderdag in Leuven gelauwerd met de eerste Food Waste Awards. Deze zijn een gezamenlijk initiatief van het Food Surplus Entrepeneurs Network, afvalstoffenmaatschappij OVAM en de koepel Komosie dat de beste praktijken om voedselverlies tegen te gaan in de kijker wil zetten.

Gent kreeg een Food Waste Award voor zijn campagne het 'Restorestje', die de stad in januari 2015 samen met Test-Aankoop op touw zette en waarmee het restaurants wil overtuigen om de voedseloverschotten mee te geven met de klant. Gent is de eerste stad waar meer dan 100 restaurants hun medewerking verlenen aan een dergelijk initiatief. De deelnemende restaurants herken je aan de sticker 'Vraag hier je Restorestje'. Dit initiatief kadert in het streven van de stad om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Rekub is een non-profit organisatie uit Antwerpen die in de zomer van 2015 van start ging met een pop-up restaurant waar uitsluitend met voedseloverschotten gekookt wordt. Daarnaast ontwikkelden ze een gratis 'food waste app' dat een platform wil aanbieden tussen handelaars met voedseloverschotten en consumenten met engagement. Via deze app kunnen handelaars producten op overschot posten. Op hun website www.rekub.be geven de initiatiefnemers ook heel wat informatie over voedselverspilling in de wereld en tips aan consumenten om hiertegen in te gaan.

In de categorie van 'bedrijven uit de voedingssector' ging de prijs naar de REO Veiling uit Roeselare, een coöperatieve telersvereniging die groente- en fruitsoorten van zo'n 1.100 telers verhandelt op de versmarkt. Om voedselverspilling tegen te gaan, sensibiliseren ze het eigen personeel en de producenten om duurzaam om te gaan met verse producten. Voedseloverschotten worden overgemaakt aan sociale organisaties, bestemd als diervoeder of als natuurlijke bemesting op de akkers.

Bij de sociale organisaties tot slot werden de sociale kruideniers uit Gent en de stadsakker De Site, beiden projecten van de vzw Samenlevingsopbouw Gent, bekroond voor hun project 'Rabot op je bord'. Het gaat om een duurzaam en solidair project dat de toegang tot gezonde voeding wil verhogen voor mensen in armoede door producten te vervaardigen met kwalitatieve voedseloverschotten en de geoogste groenten van de eigen stadsakker. Ook hier gaat niets verloren, want niet verkochte producten worden herwerkt tot nieuwe.

Bron: Belga

Volg VILT ook via