nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.11.2017 REO Veiling breidt samenwerking met Frankrijk uit

De REO Veiling heeft een intentieverklaring tot nauwe samenwerking ondertekend met twee verenigingen van Noord-Franse producenten. Zij vormen voortaan een landbouwerscoöperatie en gaan hun producten via de West-Vlaamse groenteveiling op de markt brengen. “We zijn blij met deze samenwerking die volledig kadert in onze strategie. Het samenwerkingsverband is een verder uitrollen van onze actieve marktbenadering in Frankrijk, onze tweede thuismarkt”, aldus Paul Demyttenaere, directeur van de REO Veiling. 

In Poix-de-Picardie ondertekenden de REO Veiling en L’association d’agriculteurs de la communauté de communes Somme Sud-Ouest een intentieverklaring tot nauwe samenwerking. De twee organisaties slaan de handen in elkaar om enerzijds de productie in de regio te bundelen binnen een lokale coöperatieve structuur. Anderzijds wordt de “noodzakelijke commerciële slagkracht” ontwikkeld zowel op de lokale markt als op de Europese markt door de producten via de West-Vlaamse veiling op de markt te brengen.

REO Veiling wordt naar eigen zeggen steeds meer ervaren als een partner die “lokale toegevoegde waarde” creëert op de tweede thuismarkt van de veiling. Vanuit die optiek ondersteunt de REO Veiling de ontwikkeling van een glastuinbouwgebied in nauwe samenwerking met de lokale overheid in Arques op amper 75 kilometer van thuisbasis Roeselare. De bouw van het eerste serrecomplex in de glastuinbouwzone van Arques zit in de laatste rechte lijn. In maart worden de eerste Noord-Franse tomaten door de REO Veiling op de markt gebracht.

In het verder uitrollen van deze commerciële strategie zette de REO Veiling een belangrijke volgende stap met de ondertekening van een intentieverklaring tot samenwerking met L’association d’agriculteurs de la communauté de communes Somme Sud-Ouest. Deze groep van geëngageerde producenten teelt vandaag vooral akkerbouwproducten en wil die activiteit een nieuwe dynamiek geven via een reconversie naar de teelt van producten met een hogere toegevoegde waarde en van lokale oorsprong.

Het zich verankeren binnen een sterke Europese commerciële organisatie met kennis van het Europese en Franse marktgebeuren is een belangrijke reden voor de producenten van L’association d’agriculteurs de la communauté de communes Somme Sud-Ouest om uiteindelijk te kiezen voor een samenwerking met de REO Veiling, zo klinkt het. Daarnaast wordt ook verwezen naar nieuwe marktopportuniteiten: de regio Poix-de-Picardie ontwikkelt zich in snel tempo tot één van de modernste agrovoedingsclusters, ideaal gelegen midden de driehoek Parijs-Le Havre-Calais.

“We zijn blij met deze samenwerking die volledig kadert in onze strategie”, aldus Paul Demyttenaere, directeur van de REO Veiling. “Het samenwerkingsverband is een verder uitrollen van onze actieve marktbenadering in Frankrijk, onze tweede thuismarkt. Daarnaast hebben we meer dan 20 jaar ervaring met het lokaal verankeren van productie binnen een coöperatieve structuur die gedragen wordt door lokale producenten. Het was uiteindelijk met een bezoek aan de afzetcoöperatie Afcowest te Poperinge dat we onze Franse collega’s konden overtuigen van de slagkracht van het dubbel coöperatief model dat we vanuit de REO Veiling voor ogen hadden.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: REO Veiling

Volg VILT ook via