nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.03.2019 Reststromen Bio-Planet-leveranciers worden varkensvoer

Met de geboorte van de eerste biggen in de nieuwe biologische varkensstal in Ruiselede ging begin dit jaar onder impuls van retailer Colruyt een bijzondere handelsrelatie van start rond biologisch varkensvlees. De grootwarenhuisketen vestigt nu de aandacht op een nieuwe samenwerking tussen haar biosupermarkt Bio-Planet en een biologische varkenshouder uit Zonnebeke. Het resultaat van deze verkorte keten is ‘zero-waste-varkensvlees’. Bio-Planet laat reststromen van haar leveranciers van bijvoorbeeld brood, kaas en plantaardige dranken namelijk verwerken tot diervoeder. Die reststromen vullen de granen aan die de bioboer op eigen akkers oogst. De mest van de varkens kan hij op zijn velden gebruiken voor groenteteelt zodat de cirkel rond is.

Bio-Planet bindt de strijd aan met voedselverspilling. Sinds kort biedt de keten varkensvlees aan uit een wat het zelf noemt zero-waste-kweekproces. Steeds meer bewuste consumenten willen volgens de biosupermarkt biologisch vlees eten dat bovendien ook lokaal gekweekt werd. Om dat te kunnen aanbieden, ging Bio-Planet een vernieuwende samenwerking aan met varkenshouder Davy Bovyn uit Zonnebeke. Zijn varkenskwekerij is een gesloten bedrijf. Dat betekent dat hij de moederdieren zelf houdt en de biggen ter plaatse opkweekt.

Het voeder dat de varkens krijgen, maakt Bovyn zelf. Het is een mengeling van eigen biologische granen en bio-reststromen uit de productieprocessen van Bio-Planet-leveranciers van bijvoorbeeld brood, kaas en plantaardige dranken. Door de reststromen opnieuw in te zetten, wordt voedselverspilling tegengegaan. Zo wil Bio-Planet bijdragen aan het verder verduurzamen van de biovleesmarkt. Ook de varkenshouder zegt voortdurend op zoek te zijn naar manieren om de ecologische voetafdruk van zijn bedrijf zo klein mogelijk te houden.

De varkens hebben veel ruimte op de boerderij en krijgen meermaals per dag te eten. Dat zorgt ervoor dat ze zeer levendig en beweeglijk zijn. “De varkens hebben drie keer zoveel ruimte als op een gewone kwekerij”, legt Davy Bovyn uit. “Ze worden ook zes weken ouder.” Tijdens het vervoer wordt het de dieren zo comfortabel mogelijk gemaakt. Er gaan maximum 30 dieren op transport. Ze leggen ook een kort traject af van niet meer dan 26 kilometer en er zijn geen tussenstops, wat minder stress betekent voor de dieren. Dit alles heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het vlees.

Bio-Planet zet zijn schouders onder het initiatief van het overkoepelende Colruyt Group, BioVar.be en Delavi, die eerder dit jaar een 100 procent Belgische biologische varkensvleesketen lanceerden en waarvan het vlees in augustus in de rekken bij Bio-Planet zal liggen. Ook hier wordt ingezet op lokaal vakmanschap, met respect voor dierenwelzijn en het milieu. “We willen een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar lokale bioproducten. Elk jaar stijgt de vraag naar biovarkensvlees met 4 procent. Daarbij willen we ook een meerwaarde creëren op vlak van bewust consumeren”, zegt Jeroen Van Belleghem, afdelingshoofd bedieningstoog bij Bio-Planet. “Om ons van Belgisch aanbod te verzekeren, gaan we tal van partnerships aan, waaronder BioVar.be en nu ook de samenwerking met Davy Bovyn uit Zonnebeke.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Colruyt Group

Volg VILT ook via