nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2020 Roemenië heft reisverbod voor seizoensarbeiders op

Roemenië maakt een uitzondering op het algemene reisverbod en gaat seizoensarbeiders de toestemming geven om het land te verlaten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Marcel Vela vorig weekend aangekondigd nadat de Europese Commissie nieuwe richtlijnen publiceerde over het vrij verkeer van werknemers in cruciale sectoren.
Rond deze tijd van het jaar leveren Roemeense seizoensarbeiders een belangrijke bijdrage aan de landbouwsector in West-Europese landen, bijvoorbeeld bij de oogst van asperges.
 
Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en Landbouw bereikte donderdag een akkoord om 80.000 buitenlandse seizoensarbeiders naar Duitsland te laten afreizen in april en mei, en dat onder strikte voorwaarden.
 
Het Roemeense uitreisverbod wordt wel strikt beperkt tot seizoensarbeiders in de landbouwsector, zo stipte Vela aan. Oostenrijk bijvoorbeeld had Roemenië gevraagd om dokters en verplegend personeel de toestemming te verlenen om het land te laten verlaten, maar dat wil Boekarest niet.
 
De Bulgaarse premier Boyko Borisov zei zaterdag dat zijn land de grenzen niet wil sluiten voor seizoensarbeiders, maar hij ziet zijn landgenoten liever niet reizen nu de corona-epidemie woedt in Europa. "Ik vind het onrechtvaardig voor de Bulgaren als sommigen gaan werken in Oostenrijk, bijvoorbeeld als zorgverlener, en nadien terugkeren en het virus binnenbrengen (...) dan betaalt iedereen voor hen", verklaarde Borisov.
 
Bulgarije is een van de minst getroffen landen in Europa, met 17 overlijdens en 503 besmettingen. Roemenië meldde tot dusver 140 overlijdens.
 
De Europese Commissie publiceerde begin deze week praktische adviezen die het vrije verkeer van seizoensarbeiders mogelijk moet maken, ondanks de vele grenssluitingen die de lidstaten hebben ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
 
In ons land heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Werk & Sociaal Overleg een document op haar website geplaatst dat werkgevers kunnen overmaken aan hun seizoenarbeiders. Die kunnen dat onderweg naar ons land gebruiken als bewijs dat ze hier seizoenarbeid verrichten. Het document is er gekomen op vraag van Boerenbond dat het inmiddels heeft laten vertalen in het Roemeens, Pools, Bulgaars en Hongaars. 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via