nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2019 Rotterdam: koeien arriveren op drijvende boerderij

In de Nederlandse havenstad Rotterdam hebben 32 koeien hun intrek genomen in een wel heel speciaal optrekje: de eerste drijvende boerderij ter wereld. Het drijvende gevaarte is voorzien van alle comfort: ruime ligboxen, een melk- en mestrobot, een automatische voerband en een comfortabele rubberen vloer. “Als de koeien een wandeling willen maken op het aangrenzende groene weiland dan kan dat ook”, klinkt het bij de Floating Farm. Aanleiding voor het initiatief is enerzijds de steeds schaarser wordende landbouwgrond en anderzijds de groeiende wereldbevolking.

Het is geen alledaags zicht, een landbouwbedrijf – met koeien en al – drijvend op het water. Maar melkveehouder Bart is het intussen gewend, in Rotterdam baat hij de eerste ‘Floating Farm’ uit. “We werken zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair”, legt hij uit. “Zo voorzien drijvende zonnepanelen in de energiebehoefte, wordt regenwater opgevangen op het dak en daarna gezuiverd. Het voer voor de koeien komt grotendeels uit de stad. Het menu bestaat uit bierbostel, zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen uit de stad.”

Het idee voor de drijvende boerderij kwam er niet zomaar. Naast de stijgende wereldbevolking, speelt het concept ook in op het veranderende klimaat. “Rotterdam is gelegen in een zeer watergevoelige delta”, klinkt het bij Floating Farm. “De stad heeft, zoals zovele steden, te maken met waterafvoer vanuit de rivieren, stijgend zeeniveau en steeds heftigere regenbuien. Hier is op diverse manieren te anticiperen, bijvoorbeeld door drijvend bouwen. Door een boerderij drijvend te bouwen, kan de voedselproductie doorgaan tijdens een overstroming.”

De boerderij is transparant ontworpen zodat alle bezoekers kunnen zien wat er gebeurt. De melk wordt verwerkt tot gezonde zuivelproducten, de mest wordt gescheiden en in de toekomst weer hergebruikt als een organische en rijke voedingsstof voor planten, tuintjes en parken in de stad. Maar ook de melk-, mest- en voerrobot kan je zien. De zuivelproducten zullen te koop zijn om de Floating Farm zelf, maar binnenkort ook in de Lidl-filialen van de regio Rotterdam.

“Ondertussen liggen er ook ontwerpen op tafel voor een drijvende kippenboerderij en een drijvende groentekas waar verse groenten en kruiden geproduceerd kunnen worden”, laat Floating Farm nog weten. “Alles met het doel om gezond, vers voedsel te produceren op een transparantie manier - dicht bij de consumenten. Zo willen we bijdragen aan het verminderen van voedselverliezen en transportvervuiling.”

Meer weten? www.floatingfarm.nl

Bron: Belga

Beeld: Floating Farm

Volg VILT ook via