nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2019 Ruim 13% van alle voeding in Denemarken is biologisch

Bio blijft het goed doen in Europa, was te horen op de Duitse vakbeurs BIOFACH. De markt voor biologische producten groeide met 11 procent in 2017 tot 34,3 miljard euro in de EU. Enkel in de Verenigde Staten gaan er nog meer bioproducten, voor een totale waarde van 40 miljard euro, over de toonbank. De gemiddelde Europeaan spendeert op jaarbasis 67 euro aan biovoeding. Dat is buiten de Zwitsers gerekend die zo maar eventjes 288 euro uitgeven. Beschouw je het aandeel van bio ten opzichte van de totale markt voor voeding, dan scoort geen land ter wereld zo hoog als Denemarken (13,3%).

De Europese biosector doet het bijzonder goed. Tijdens vakbeurs BIOFACH presenteerden de onderzoeksinstituten FiBL en AMI de resultaten voor 2017. Aan de pijlsnelle groei van bio komt nog geen einde, zoveel is duidelijk. In de Europese Unie bewerken bioboeren ondertussen een areaal van 12,8 miljoen hectare. Spanje (2,1 miljoen ha), Italië (1,9 miljoen ha) en Frankrijk (1,7 miljoen ha) spannen de kroon. Ten opzichte van 2016 viel er opnieuw een areaaluitbreiding te noteren, en wel met 0,8 miljoen hectare (+6,4%). De groei is zelfs groter dan in de eerste jaren van dit decennium.

Het is trouwens niet alleen in de EU dat die groei zichtbaar is. Zo rapporteert Rusland een stijging van het areaal bio met meer dan 300.000 hectare in 2017. Ter vergelijking: in Frankrijk gaat het over een extra 200.000 hectare. Van het totale landbouwareaal in de EU wordt 7,2 procent bewerkt door bioboeren. Nergens ter wereld ligt dat aandeel zo hoog als in de dwergstaat Liechtenstein (37,9%). De EU-lidstaat met het in verhouding tot het eigen landbouwareaal grootste aantal hectaren bio is Oostenrijk (24%). In totaal zijn er tien lidstaten die een bio-areaal rapporteren dat minstens 10 procent van hun totale landbouwareaal beslaat.

FiBL houdt ook ieder jaar bij hoeveel bioboeren er actief zijn. Ondertussen zijn dat er bijna 310.000 in de EU. Hun aantal groeide met bijna 4 procent in 2017. Italië blijkt een aantrekkelijk land om aan biologische voedselproductie te doen. Meer dan 68.000 producenten zijn er daar. Samen met het aantal bioboeren groeit ook de verwerking en handel. Vooral het aantal importeurs (bijna 4.600) is sterk toegenomen in 2017. De meesten, bijna 1.700, zijn in Duitsland gevestigd. In Italië zijn opvallend veel biologische voedingsbedrijfjes gevestigd, wel 18.000 van de ruim 68.000 in de ganse EU.

De omzet met bio becijferen FiBL en AMI aan de hand van de verkopen door de retail. Zo komen ze aan een cijfer van 34,3 miljard euro in de EU. Duitsland is met 10 miljard euro de grootste markt voor bioproducten. In de periode 2008-2017 is de verkoop van biologische voeding in de EU meer dan verdubbeld in waarde. De grootste groei werd twee jaar geleden waargenomen in Frankrijk (+18%).

Gemiddeld gaat het in Europa nog steeds om 11 procent, wat de derde keer is sinds het uitbreken van de financiële crisis dat de verkoop van bio in de retail met dubbele cijfers groeit. Het is ook in Europa dat bio zo’n groot aandeel heeft in de totale voedingsmarkt. Denemarken doorbreekt als eerste land de 10-procent-grens en krikt het aandeel bio op tot 13,3 procent. Voor sommige productgroepen, zoals eieren, loopt het aandeel bio op tot 30 procent in sommige landen.

Meer info: FiBL

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via