nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2017 Ruim 160.000 euro steun voor buurtprojecten platteland

In het kader van "Buurten op de Buiten" van de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij krijgen 44 lokale initiatieven in Vlaanderen om bewoners van een landelijk dorp samen te brengen, samengeteld ruim 160.000 euro steun. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en waarbij participatie van bewoners en ruimte voor ontmoeting centraal staan. Een derde van de projecten komt tot stand in Oost-Vlaanderen.

'Buurten op den Buiten' is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij. Zij steunen - met maximaal 5.000 euro per project - "concrete plaatselijke initiatieven die, al zijn ze soms kleinschalig, een groot verschil maken voor de sociale contacten, samenhorigheid en solidariteit in een dorp, gehucht of wijk".

Een recordaantal van 153 projecten vroeg steun aan. Uiteindelijk werden er 44 geselecteerd: 15 in Oost-Vlaanderen, 9 in Limburg, 7 in Antwerpen, ook 7 in West-Vlaanderen, 5 in Vlaams-Brabant en 1 in Brussel. Dorpstuinen, buurtfeesten, wielerkoersen en culturele ontmoetingsplekken komen meermaals terug. Opvallende projecten zijn onder meer een leestuin in Kapelle-op-den-Bos, een sociale pompoenkwekerij in Kasterlee, of nog "de kleinste bioscoop van Vlaanderen". 

De dorpsbioscoop in Moorslede wordt een huis vol verhalen. Het oude conciërgehuis wordt door vzw Mariënstede verbouwd tot de kleinste cinema van Vlaanderen. Deze historische plek wordt een dorpsbioscoop met een uniek karakter en film als rode draad. Jong, oud, kwetsbaar kunnen er een verhaal beleven en kijkervaring delen. Dit dorpsidee krijgt invulling door vrijwilligers die wekelijks buurtbewoners samenbrengen rond film, documentaire en kinderfilm. 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Buurten op den Buiten

Volg VILT ook via