nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.07.2016 Ruim 280 Franse bedrijven getroffen door blauwtong

Sinds september 2015 wordt Frankrijk geteisterd door een uitbraak van het blauwtongvirus serotype 8. De ziekte werd ondertussen al op bijna 300 bedrijven vastgesteld: op 10 juni bedroeg het aantal besmette bedrijven 287. Het is bovendien niet zo dat de ziekte geconcentreerd voorkomt in één bepaalde regio; behalve in de noordelijke kuststreek zijn zowat overal al gevallen gemeld. De sterftecijfers liggen daarentegen aan de lage kant.

Sinds de uitbraak vorig jaar september is ondertussen al op bijna 300 Franse bedrijven blauwtong aangetroffen. De meeste blauwtonggevallen zijn niet gevonden doordat er zieke dieren op het bedrijf waren, maar door screeningsonderzoek, zo blijkt. Het aantal dieren dat ziek wordt of sterft ligt bij deze uitbraak eerder laag. Dat is opvallend, omdat de stam genetisch bijna identiek is aan de stam bij de uitbraak van 2007, die toen veel ziekte en sterfte veroorzaakte.

De symptomen die gemeld worden zijn over het algemeen weinig specifiek, zoals koorts, verminderde eetlust, tranende ogen en neusuitvloeiing. Specifieke symptomen van blauwtong zoals oedeem van de kop, zwelling van de kroonrand of blauwverkleuring van de tong worden maar heel weinig gemeld. In België is de vaccinatie tegen alle serotypes met geïnactiveerd vaccin toegelaten. In april eerder dit jaar lanceerde het Voedselagentschap (FAVV) een brede vaccinatiecampagne tegen blauwtong om te vermijden dat de ziekte zou overwaaien vanuit Frankrijk.

In 2014 en 2015 werden meerdere Europese lidstaten (Griekenland, Italië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina), evenals enkele buurlanden van de Europese Unie (Turkije, de Balkan), getroffen door het serotype 4 virus. Door de afwezigheid van een intense en gecoördineerde vaccinatiecampagne in het merendeel van deze landen, heeft het virus zich snel kunnen verspreiden, aldus het FAVV.

Bron: Agriholland/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via