nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.07.2015 "Ruimtelijk beleid op praktijk laten steunen"

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft in Zonhoven en Genk een bezoek gebracht aan twee projecten waarmee het theoretische kader voor een nieuw ruimtelijk structuurplan in de praktijk wordt uitgetest. De minister kreeg op het terrein heel wat tips en aandachtspunten mee, die volgend jaar worden meegenomen in de finalisering van het wettelijke ruimtelijke kader.

"Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is inmiddels zo'n 20 jaar oud en daarom aan herziening toe", legt minister Schauvliege uit. "We zijn momenteel bezig met de opmaak van een opvolger, het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Vooraleer we dit tegen 2017 helemaal willen afronden, gaan we op het terrein alvast poolshoogte nemen om te kijken of de voorstellen die er gaan instaan, ook in de praktijk toepasbaar zijn. In dat opzicht heb ik in iedere provincie twee projecten geselecteerd, waar diverse partijen bij betrokken zijn.”

“Ik ga telkens na zes maanden de betrokkenen bezoeken om te luisteren naar hun bevindingen”, gaat Schauvliege verder. "Ze testen ook nieuwigheden uit, zoals grondenruil en allerlei financieringsmechanismen. De bedoeling is om een soort instrumentenkoffer samen te stellen, waarmee we later ieder vraagstuk rond ruimtelijke ordening op een eenvoudige en efficiënte manier kunnen aanpakken. Deze instrumenten moeten de uitvoering van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen faciliteren, waar we dan in 2017 mee van start kunnen gaan", klinkt het.

De minister startte haar consultatieronde met een bezoek aan een project in het natuurgebied De Wijers in Zonhoven. "Je hebt hier betrokkenen van de landbouw, natuurverenigingen, recreatie, waterzuivering, enzovoort", zegt Joke Schauvliege. "Ze werken samen om bijvoorbeeld rioleringen aan te leggen en het water te zuiveren, en leggen zo de pijnpunten in het ruimtelijk beleid bloot. In Genk, waar het oude kolenspoor een recreatieve bestemming krijgt, stuit men bijvoorbeeld op drempels om fietspaden aan te leggen. Allemaal interessant om mee aan de slag te gaan", besluit de minister.

Bron: Belga

Beeld: annvalvekens.com

Volg VILT ook via